Hoe optimaal te helen na een narcistische relatie

Persoonlijk proces

Helen van narcistisch misbruik is een proces dat tijd en actieve inspanning van jouw kant zal kosten om het tot een goed eind te brengen. Er is gewoon geen snelle oplossing, geen toverspreuk, of wondermiddel.

Indien je geen kinderen hebt met de narcist, ontkoppel jezelf volledig en pas de no contact regel toe. Heb je wel kinderen, ga over op parallel solo ouderschap en beperk zoveel mogelijk alle contact met hem/haar.

Dit is belangrijk om tot rust te komen, hierdoor kun je investeren in het begrijpen van wat er jou is overkomen.

Dat stuk is van levensbelang voor je helingsproces, en om te voorkomen dat je opnieuw in de val van de narcist (of een andere) trapt.

Ga zo veel mogelijk op zoek naar validatie van externe bronnen over narcisme.

Lees erover, bekijk YouTube-video’s en zoek lotgenoten om je ervaringen met de narcist te delen, want je gaat een strijd aan met de echte realiteit (waarheid) en de valse wereld waar je (heel) lang in vertoefd hebt.

Je komt als het ware uit een sekte en je moet nu cold turkey om te ‘deprogrammeren’.

Zodra je genoeg validatie hebt, en begrijpt hoe en waarom de narcist handelt en reageert (pathologie), dan begint het echte werk.

Deze belangrijke en broodnodige validatie zal nog lang jouw belangrijkste wapen zijn in dit slagveld op zoek naar jezelf.

Acceptatie

Accepteer dat ze niet te veranderen zijn.

Als je dit eenmaal doorhebt en gelooft, dan sla je de juiste weg in naar genezing. Deze belangrijke conclusie zorgt ervoor dat je ze gaandeweg kunt loslaten en ze steeds minder en minder door je hoofd zullen gaan.

Erken en accepteer dat deze relatie destructief was voor jou en dat je verslaafd was aan de narcist. Blijf dit steeds opnieuw herhalen. Als je voelt dat je ‘zwakker’ wordt, grijp dan terug naar je lectuur en/of lotgenoten, of je therapeut.

Begrijp wat het doel is van no contact en hou je eraan. Iedere verzoening zal telkens weer uitmonden in dezelfde ellende. Ik verzeker het je. Iedere verzoening en toegeving zal je genezingsproces vertragen en uitstellen.

Zo is dus helaas mogelijk dat je na 20 jaar nog steeds gevangen zit in het web van de narcist. Laat het niet zo ver komen. Jouw leven en geluk zijn waardevol. Grijp je kans om weer het geluk te vinden.

Geen tot zo weinig mogelijk contact

Geen enkel contact (tot zo weinig mogelijk contact als je samen kinderen deelt) is volledig in jouw belang. 

Het is een indirecte ode aan jezelf: ‘Mijn leven en welzijn ​​staan op nummer één, en de voortdurende blootstelling aan deze persoon zal me kapotmaken. Mentaal en fysiek.’

Omdat het om een verslaving gaat, moet je jezelf het volgende afvragen : Kan een alcoholist zich onthouden van drank door simpelweg te denken ‘Ik ben sterk genoeg om nu in de buurt van alcohol te zijn?’ Natuurlijk kunnen ze dat. Maar niet vanaf de eerste dag.

Het is dan niet enkel een kwestie van wilskracht, maar van afkicken.

Het afkickproces

Enkel wanneer je eindelijk het punt bereikt, dat je voelt en alles in jou schreeuwt dat het genoeg is, en je jezelf onttrekt uit de buurt van de verslaving (de narcist), zal je in staat zijn om helder terug te kijken op de manipulatietactieken van de narcist.

Je zal dan echt het patroon zien. Afstand nemen laat je duidelijker zien wie de narcist eigenlijk is. Je zal uit de nevel van verslaving stappen en het monster achter het masker duidelijk zien.

Tot dat moment, moet je ALLE excuses de nek omdraaien:

 • ‘Ja maar, we delen een hond!”
 • ‘Hij/zij is vandaag jarig. Het zou gemeen zijn om niets te sturen.’
 • ‘Zijn/haar vriend(in) stuurde me dat het slecht met hem/haar gaat, ik maak me zorgen.’
 • ‘Ik heb gehoord dat zijn moeder in het ziekenhuis ligt!’

Dit zijn allemaal smoesjes die je verslaving je toefluistert. Punt.

Er kan geen interactie zijn tussen jullie.

Als je echt wilt overleven, draai je om en ren hard weg.

Nul contact is de enige manier om te genezen, om de verslaving te doorbreken.

Je kunt nooit volledig genezen van narcistisch misbruik wanneer je nog in contact bent met de narcist die je misbruikte en aan wie je verslaafd bent (trauma gebonden). Geen contact betekent niet alleen, niet praten of de narcist niet zien.

Het betekent het verwijderen van elke vorm van energie uitwisseling, ook mentaal.

We wisselen allemaal continu energie uit met onze omgeving, en vooral met de mensen waar we intensief mee omgaan. Dat is een principe van geven en nemen en hoort gewoon bij levende wezens. Geef je je aandacht aan iemand, dan is dat energie.

Eenmaal je de pathologie doorhebt, vermijd dan om over hem/haar te praten tegen je vrienden of familie.

Zie de narcist als een giftig gas en denk strategisch na hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.

Genees je innerlijk kind

Eenmaal zover, onderzoek, identificeer en genees de wonden uit je kindertijd.

Er is een reden dat je in een afhankelijke relatie zat, en dat je een zekere verantwoordelijkheid moet nemen voor het feit dat je te lang in het slachtofferschap bleef zitten.

Ja, ze zijn wreed. Ja, ze liegen. Ja, ze hebben je gemanipuleerd.

Maar meer dan waarschijnlijk weerspiegelt het narcistisch misbruik het hechtingspatroon dat je als klein meisje/jongen door omstandigheden en situaties hebt opgebouwd.

Narcisten ‘herkennen’ hun slachtoffers wanneer ze er voor het eerst oogcontact mee maken. Het is de wonde, de kwetsbaarheid die je meedraagt, die ze ‘ruiken’.

Genees die wonde en maak jezelf narcisme-proof.

5 gedachtes over “Hoe optimaal te helen na een narcistische relatie

 1. Bedankt dit had ik even nodig, als de verslaving weer toeneemt komen deze mails goed van pas 😉 mvg Ellen

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

 2. Ik heb ook negen jaar in een relatie met een narcist gezeten. Het is nu bijna een jaar geleden dat ik No Contact ben gegaan en nog worstel ik nog elke dag met de pijn en wonden die ik heb opgelopen. Omdat ik nu de patronen herken zie ik dat nu.
  Op mijn werk en in het dagelijks leven kom ik ook narcisten tegen mijn leidinggevende bv die draagt ook maskers eerst was ze heel vriendelijk en behulpzaam maar nu brand ze mij af en raakt mij met woorden zij geeft steken onder water, ik merk dat het mij raakt en moeite mee heb om vriendelijk tegen haar te doen omdat het voor mij trickers zijn. Hoe bescherm je je daar dan voor? Het blijft lastig in je dagelijkse leven om dat je narcisten overal tegen komt. Ik zou dat graag horen het traject met mijn psycholoog loopt eerdaags af maar ik zit nog met zo veel vragen . Zou het fijn vinden hoe je daar dan mee omgaat want dat kan ik niet terug vinden in de boeken en op internet ” het verdwenen zelf” bv. Warme groet Wil.

  Like

 3. Ik volg sinds enkele weken een opleiding systeemdenken. Vooral het stukje waar je mee afsluit is helemaal in dezelfde lijn: er zit iets in je systeem dat je moet helen voor je narcisme-proof bent. Wonderlijk, alles hangt weer samen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.