De narcist en zijn giftig mailverkeer

Geschreven taal = manipulatie uitoefenen

Manipulatie wordt door de narcist ook gretig toegepast in geschreven taal.

Denk maar aan berichten via smartphone of mail. No contact houdt in dat je alle social media kanalen blokkeert en ook mail.

Omdat de ‘no contact’ regel niet opgaat als je kinderen deelt met de narcist, is mail noodzakelijk als uitwisselingskanaal. Dat beseft de narcist maar al te goed en hij/zij zal dus al het gif hierin spuien.

Via je mailbox melding krijgen van een bericht van de narcist kan hierdoor traumatisch zijn.

Het kan er zelfs voor zorgen dat je vermijdingsgedrag krijgt, en je het uitstelt de mail te openen.

Iets wat de narcist weer tegen jou kan gebruiken in de rechtbank.

De kracht van deze woorden terugbrengen naar de ratio, haal de emotie eruit

Eerst en vooral, de mail zelf heeft geen kracht, tenzij jij het die kracht geeft.

Wanneer je een persoonlijke mail (aanval) ontvangt die intens emotioneel is en niet in verhouding staat tot het probleem en uit de werkelijke context gerukt is, krijg jij de schuld van de narcist. Deze voelt geen enkele verantwoordelijkheid voor het probleem. De narcist is evenmin bezig met het vinden van een constructieve oplossing.

Alles in deze aanval is erop gericht jou als schuldig te verklaren en de schrijver ervan zal zich hierin identificeren als slachtoffer.

Hierdoor drukt hij/zij op al je afweerknopen en voel je meteen de behoefte om te reageren op dezelfde manier waarop je werd aangevallen.

Een identieke reactie hierop zal jouw woede (en angst) verlichten, echter zo kom je in de vicieuze cirkel van soortgelijke emoties en vijandigheid terecht. Een nieuwe mail vol venijn zal zich weer aankondigen.

Het is dus zeer nuttig om te leren dat deze persoonlijke aanvallen niet over jou gaan.

Ze geven enkel het onvermogen van de narcist aan om zichzelf te beheersen en problemen op te lossen. Het enige dat jij kunt doen, is jouw reactie te beheren.

Als de narcist zijn gif mengt in een mail met het oog op de afspraken wat jullie kinderen betreft is het noodzakelijk om enkel ratio te hanteren in het antwoord.

De BIFF antwoord methode komt hiervoor in aanmerking.

BIFF staat voor kort (Brief), informatief (Informative) vriendelijk ( Friendly) en vastbesloten (Firm). Deze methode werd bedacht door de Amerikaanse advocaat Bill Eddy om communicatie met High Conflict People te hanteren.

Hoe werkt de BIFF methode?

Eerst en vooral, hou je reactie kort. Het kort houden geeft aan dat je niet in dialoog wilt gaan. Vermijd focus op persoonlijke opmerkingen over het karakter van de persoon, zoals zeggen dat hij/zij grof is, ongevoelig of gemeen is.

Het zal het conflict alleen maar verder laten escaleren.
En heel belangrijk, hou dit ook vol! Ook al wordt het bloed van onder je nagels getrokken.

De belangrijkste reden om op vijandige mail te reageren, is om onjuiste verklaringen te corrigeren die door anderen kunnen worden gelezen. Focus dus op de juiste uitspraken van jouw kant, niet op de onjuiste uitspraken van de ander.

Vermijd negatieve opmerkingen. Vermijd sarcasme en bedreigingen.

Meer weten? Ik help je graag persoonlijk om de mails die je van de narcist ontvangt samen met jou onder de loep te nemen en je op de valkuilen te wijzen. Ik leer je dan de BIFF antwoord methode toe te passen, zodat mails lezen van je narcistische ex leefbaar wordt en hij/zij langzamerhand de zin hierin verliest.

Een gedachte over “De narcist en zijn giftig mailverkeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.