Seks en de narcist

De seksuele attitudes van narcisten zijn op z’n minst bijzonder.

Doorgaans zijn er op seksueel vlak twee soorten narcisten: de somatische narcist (hyperactief seksueel) en de cerebrale narcist (hypoactief seksueel).

De somatische narcist

Deze narcist haalt zijn ‘narcistische voeding’ via reacties van andere mensen via: seksuele veroveringen, bodybuilding, atletische vaardigheden, competentie in buitenactiviteiten of gewoon door te ‘paraderen‘.

De cerebrale narcist

Deze narcist pronkt met zijn intelligentie en kennis om aandacht en bewondering binnen te halen.

Wat betekent seks voor de narcist?

Seks betekent voor de narcist niets meer dan een goed werkend hulpmiddel uit zijn ‘gereedschapskist’ om aandacht en bewondering te genereren.

Narcisten zijn doorgaans niet vies van overspel en buitenechtelijke affaires met als doelstelling controle, macht, aandacht, en zelfbeeld te vergroten. Ook verveling speelt hierin een rol.
Intimiteit staat niet in hun woordenboek. Simpelweg omdat de narcist zich niet kan inleven in iemand anders of in staat is oprecht van iemand te houden.

Het zijn meester-manipulators en ook intimiteit weten ze feilloos te imiteren.

Wanneer hun partner niet meer instaat of voldoet voor de broodnodige narcistische ‘levering’ , zullen ze deze laten vallen en zonder enige wroeging in de steek laten. Partners voelen zich vaak gebruikt, zelfs voordat ze in de steek worden gelaten. De narcist draagt immers niet bij aan de behoeften van andere mensen.


Narcisten voelen zich superieur en belangrijker dan anderen; ze staan boven iedere wet en hebben geen moeite met gedragingen die beschouwd worden als sociaal ongewenst en onaanvaardbaar. Ze verwerpen en nemen aanstoot aan de grenzen of gestelde voorwaarden van hun partner. Ze geven rijkelijk toe aan hun impulsen en verlangens en geven niets om maatschappelijke spelregels. Ze worden graag en vaak gefotografeerd en besproken. Ze vinden het ook spannend om morele en seksuele taboes te kunnen doorbreken. Ze hebben een oppervlakkige persoonlijkheid en leven als het ware voor elke vorm van aandacht en bewondering. Ze ‘verzamelen’ relaties en/of huwelijken of nietszeggende verhoudingen.

Huwelijk, monogamie en opvoeding van kinderen zijn standaard voor de gemiddelde persoon.

De narcist voelt zich hier echter niet voor geroepen. Hij voelt zich in deze rol berooft van zijn uniek- zijn en gedwongen in de standaard rol van vader en echtgenoot. Deze narcistische wonde leidt tot rebellie en door buitenechtelijke affaires aan te gaan bevestigt hij als het ware opnieuw zijn superioriteit.


Mannen en vrouwen met narcisme zijn op zoek naar seksuele bevrediging, om aandacht en narcistische voeding te verzamelen . Het lijkt alsof ze verslaafd zijn aan seks, maar het is de aandacht en de controle waarnaar ze verlangen.


Narcisten zijn controlefreaks. Iemand verleiden tot seks, is een vorm van controle. Hoe moeilijker het doelwit is, hoe meer kracht en controle ze voelen.

Narcisten zijn bovendien absolute vrouwenhaters. Ze minachten vrouwen; ze hebben tegelijkertijd een hekel aan ze maar zijn er ook bang van. Ze proberen vrouwen te vernederen en/of te frustreren door ze seksueel te vernederen of ze seks te onthouden. Ze hebben een dubbel gevoelens ten aanzien van de seksuele daad. Over het algemeen is het voor hen niet meer dan een middel om een doel te bereiken. De handeling zelf is zinloos en biedt geen emotionele connecties.

De somatische narcist

De somatische narcist neemt zijn toevlucht tot veelvuldige seksuele veroveringen. Via verleiding en seksuele verovering ontleent de narcist zijn broodnodige narcistische voeding. Hij gebruikt seks om nieuwe bronnen van narcistische levering te veroveren en veilig te stellen. Voor de narcist is seks een mechanische daad, verstoken van intimiteit en toewijding. Hij raakt zelden emotioneel betrokken bij zijn ‘doelen’, omdat hij uiteindelijk toch weer op zoek zal gaan naar nieuwe bronnen van narcistische levering. Hierdoor zal hij met meerdere partners naar bed gaan.
Vervolgens zal hij uitleggen dat zijn andere seksuele partners van geen betekenis zijn voor hem en dat hij er alleen maar van profiteert. Hij zal benadrukken dat ze geen bedreiging vormen en niet serieus genomen moeten worden door zijn partner/echtgenoot. In zijn gedachten is er een duidelijk onderscheid tussen de ‘vrouw in zijn leven’ en de ‘hoeren’ waarmee hij seks heeft.

De cerebrale narcist

Er is nog een heel ander type narcist. De cerebrale narcist voelt seks aan als vernederend en onterend. Handelen op het libido van een ander aanschouwt hij als een primitief en ordinair impuls. De cerebrale narcist staat hierboven, omdat hij bedeeld is (volgens zichzelf) met een superieur intellect en een overtreffende zelfbeheersing. De cerebrale narcist geniet niet van seks en geeft de voorkeur aan masturbatie of emotieloze seks (prostituees). Echter, heeft hij ook periodes van seksuele hyperactiviteit waarin hij vaak verandert van seksuele partners en deze beschouwt als objecten. De hyperseksualiteit duikt op na aanzienlijke narcistische verwonding. Een pijnlijke echtscheiding of financiële onrust waardoor de cerebrale narcist tot de conclusie komt dat zijn intellectuele manier niet meer ‘werkt’.

Seks is de sleutel tot een fantastische bron van narcistische voeding. Na een ‘levenscrisis’ is de cerebrale narcist geneigd tot buitensporige seksuele contacten, waardoor hij praktisch al het andere in zijn leven uitsluit.

Van zodra de narcistische verwonding heelt, verliest hij abrupt zijn interesse in seks en in al zijn partners. De frequentie van zijn seksuele activiteiten daalt van meerdere malen per dag naar een paar keer per jaar.

Hij keert terug naar de intellectuele bezigheden, sport, politiek, werk, allesbehalve seks. Seks wordt weer een verplichting, een karwei die hij met tegenzin onderhoudt om zijn narcistische bevoorradingsbron te behouden.

De cerebrale narcist minimaliseert alle soorten omgang met zijn intieme cirkel (echtgenoot, kinderen, ouders, broers en zussen en vrienden) of het nu gaat om seksuele, verbale of emotionele. Hij beperkt zich tot het uiterste minimum van uitwisselingen en isoleert zichzelf sociaal. Uiteindelijk, wordt hij ‘verlaten’ door iedereen. De cyclus zal zich dan opnieuw herhalen.

Kortom, seks is voor beide soorten narcisten een bron om hun narcistische voeding te verzekeren, het is als het ware het meest effectieve gereedschap om snelle narcistische verzadiging te bereiken. Indien de narcist de aanbidding, bewondering, goedkeuring en/of aandacht om welke redenen niet binnen kan halen dan zoeken ze hun toevlucht tot seks.

4 gedachtes over “Seks en de narcist

  1. Ik snap het stukje niet van de centrale narcist als die van zijn verwonding heelt en dan daarna zich helemaal isoleert…hoe haalt hij dan zijn voeding? En waarom isoleert hij zich?

    Like

  2. Hoi Marleen, dit stukje gaat over de narcist en zijn seksueel gedrag. Narcistische verwonding is het gevolg van een crisis en gebeurt frequent. Je verwart narcisme en narcistische verwonding. Cerebrale narcisten gebruiken hun intelligentie om indruk te maken op hun omgeving. Seksueel zijn ze enkel hyperactief als ze geconfronteerd worden voor een narcistische verwonding (afwijzing, scheiding…) Ze zijn niet sociaal en/of gericht op de buitenwereld (hobby, uitgaan, sport, uiterlijk) voor narcistische voeding. Hun intelligentie en verbale dominantie t.o.v. anderen wordt hiervoor ingezet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.