Gaslighting en co: de vele vormen van mentale gekmakerij

Wat is gaslighting?

Gaslighting is bedoeld om je mentaal te verzwakken, jezelf te laten twijfelen aan je gezond verstand.

De narcist plant een zaadje genaamd dubio in je hoofd en hoopt dat deze welig gaat tieren, of beter gezegd, als onkruid gaat woekeren. Het is een zeer gevaarlijke vorm van emotionele manipulatie.

Gaslighting wordt ondersteund en versterkt door een aantal andere manipulatietechnieken van de narcist. Een heel arsenaal aan subtiele gekmakende emotionele onderwerping, die tot doel hebben volledige controle voor de narcist te genereren.

(*De narcist wordt in de tekst met hij aangeduid, maar kan evenwel een zij zijn)

Het wapenmagazijn van de narcist

 • Schuld verschuiven: Ze beschuldigen jou van wat ze zelf doen. Als ze falen, is het jouw fout. Als ze boos zijn, het is jouw fout. Als ze iets verliezen, is het jouw fout. Hierdoor voel je je schuldig voor zowat alles en begin je excuses te maken voor het gedrag van de narcist. Dit is het startsein dat je de ideale prooi bent.
 • Geniepige devaluatie: Op zeer frequente basis verweven ze kleine, geniepige opmerkingen in een gesprek. Na verloop van tijd zullen we er niet voor schromen je belachelijk te maken. De volgende level is dan niet veraf, je namelijk overgieten met bakken kritiek. Hierdoor vernietigen ze langzaam maar zeker je eigenwaarde zonder dat je het merkt.
 • Koopt je liefde d.m.v. spullen: De narcist is emotioneel niet beschikbaar. Wat kan hij dan doen om je zijn ‘liefde’ te laten zien? Simpel, hij zal je overladen met materie. Dit verhoogt je dankbaarheid en zal je opzadelen met een schuldgevoel. Hij zal het gebruiken telkens dingen niet lopen zoals hij het wil. Zijn standaard redenering geldt dat je dankbaar moet zijn en je hem zijn gang moet laten gaan.
 • Verboden gevoelens: Ze laten je je schuldig voelen voor het tonen van je gevoelens. Ze geven niet om je gevoelens, sterker nog, je verveelt ze ermee. De narcist dicteert je graag hoe je je moet voelen of vooral, niet voelen, en na verloop van tijd zal hij erin slagen je los te maken van je emoties en gevoelens omdat je ze zal gaan onderdrukken.
 • Onverschilligheid: Ze doen alsof ze om je geven, maar ze zullen altijd een excuus verzinnen om je verzoeken te negeren. En omdat ze meesters in logica en spiegelen zijn, zullen ze jou opnieuw de schuld geven en de bal terugkaatsen dat jij niet om ze geeft als je niet doet wat ze willen.
 • Vat vol tegenstrijdigheden: Ze hebben nooit gedaan wat ze deden. Ze hebben nooit gezegd wat ze zeiden. Ze meenden nooit wat ze bedoelden. Je ziet spoken. Ben je gek?
 • Feiten verdraaien: ‘Ik heb dat niet zo gezegd. Typisch jou, je begrijpt alles verkeerd. Dat je dit durft te denken!’. De verantwoordelijkheid wordt hier volledig bij de ander gelegd. Zo ontglipt de narcist de gedeelde verantwoordelijkheid in een normale relatie.
 • Projectie: Jij bent het probleem, niet zij. Ze zullen je overtuigen dat jij ziek bent. En daar zorgen ze ook voor. De belevingswereld van de narcist is totaal anders, dus je bent 24/7 bezig de logica van zijn denken te ontcijferen. Je bent losgekomen van je eigen gezonde logica en kruipt nu in zijn hoofd. Je snapt het niet (logisch) en piekert je suf. Je voelt het ook aan als gek worden.
 • Verwarring zaaien : De narcist zal jouw waarneming glashard ontkennen. Het doel is om je zelfvertrouwen af te breken zodat de ander de macht over je krijgt.
 • Het ontzeggen van affectie: In het begin zijn ze zeer royaal met genegenheid. In een volgende fase trekken ze dit in om je te straffen en te overheersen. Uiteindelijk zal het erop neerkomen dat jij onmogelijk bent om van te houden.
 • Laster: Ze registreren en observeren nauwkeurig je acties en reacties, De omgeving zal hier overdreven over worden geïnformeerd en geconfronteerd. Niemand zal je dus geloven als je probeert het misbruik dat je ondergaat, te onthullen omdat iedereen al gehersenspoeld werd door de narcist.
 • Isolatie: ‘Je familie en vrienden behandelen je slecht. Je moet er mee kappen, ik zorg wel voor je.’ Wanneer je geïsoleerd raakt, wordt de gaslighting effectiever. De narcist is dan nog de enige waarop je kunt vertrouwen.

Herken je dit? Dan is dit voor jou een serieus signaal. Je wordt emotioneel misbruikt en dit tast zowel je mentale als fysieke welzijn aan.

Hoog tijd om actie te ondernemen. Praat hierover met iemand die je kunt vertrouwen en/of zoek hulp van buitenaf.

Want je wordt niet gek, je wordt gek gemaakt.

3 gedachtes over “Gaslighting en co: de vele vormen van mentale gekmakerij

 1. Ogen openen en je eigen pad lopen. Dat de narcist het blijft proberen ervaarde ik onlangs in een rouwperiode waarin de familie weer bijeen was. Ik zou er bijna weer instinken.

  Like

 2. Zo herkenbaar wat ik hier allemaal lees. Mijn gevoel deed er nooit toe, wat zij had mee gemaakt, dat was pas erg! Praten over mijn gevoel werd meteen afgekapt door dagen/weken te verdwijnen, mij met verdriet achterlatend. En owee als ik er over wilde praten nadien. Geniepige subtiele opmerkingen als ik eens iets zei wat haar niet beviel. Alles projecteerde ze op mij, en nu nog. Zelfs bij mijn eigen familie probeert ze nog steeds, na anderhalf jaar, te bewijzen dat ík narcistisch ben, haar leugens vinden hun weg bij vrienden en op internet. Ze heeft niet door dat ze alleen zichzelf hiermee schaadt. Ik heb medelijden met haar, en dat zou ik niet moeten hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.