The Most Wonderful Time of the Year én de narcist

De feestdagen loeren om de hoek. December is de meest sfeervolle maand van het jaar, en dat zal de narcist met alle liefde dwarsbomen.

Ben je nog samen met de narcist, zet je dan schrap, want de kans is heel groot dat hij je eindejaarsgevoel zal saboteren.

Heb je gebroken met de narcist, dan zal hij gretig gebruik maken van deze feestelijke periode.

Ze weten dat je juist in deze periode erg kwetsbaar en eenzaam kunt zijn, waardoor het gemis groter is dan op andere momenten. 

De feestdagen zijn een aanslag op de portie aandacht van de narcist

De narcist ziet de (buiten)wereld als een bedreiging, hij is altijd wel boos op iets of iemand.

Het geluk, de prestaties/successen en bezittingen van anderen, alles is een aanval op zijn gevoel van macht en superioriteit.

Tijdens de feestdagen verdelen we onze aandacht aan andere zaken dan enkel aan zijn constante drama en conflict. Ze zijn dan even niet meer het middelpunt van je wereld. En net als kleine kinderen worden ze dan lastig.

De betrokkenheid die ze van je eisen wordt namelijk bedreigd.
Dealen met de feestdagen met een narcist aan je zijde, voelt alsof je in de buurt van een bom bent die elk moment kan ontploffen.

Je weet nooit wat je kunt verwachten en dit brengt je in een akelige stressvolle situatie, die massa’s energie van je aftapt. Je staat stijf van de stress en je bent hyperalert, in plaats van je te ontspannen en te genieten.

Aandacht, ik wil aandacht!

Omdat narcisten zich snel vervelen, zijn ze dan ook voortdurend op zoek naar aandacht/conflict om zichzelf te vermaken en zo hun eigen bestaan ​​te valideren. Met alle ogen op zich gericht, voelen ze zich belangrijk. Desnoods zullen ze jouw plezier verpesten om die aandacht te krijgen.

De narcist is bijzonder minitieus bezig met het plannen van hoe hij je vreugdemomenten het beste kan verpesten.
Niet toevallig zullen ze keelpijn hebben en/of koorts krijgen op het moment dat je de deur uitloopt om met je vriendinnen een kerstshopping te doen. Alles met de bedoeling om je schuldig te laten voelen en je te isoleren. Of hij verpest je dag, als je toch besluit te gaan (sms, telefoon…).
Een tactiek die ze ook frequent toepassen is om ruzie met je uit te lokken (om de meest onbenullige zaken) en dan het huis te verlaten, minuten voordat de gasten opdagen. De schuld ligt, uiteraard bij jou.

Volg je innerlijke GPS

Een mentaal gezond persoon heeft alle moeite van de wereld om zich in te leven in de houding van de narcist. Dit vereist een nauwe ‘ontmoeting’ met mentale toxiciteit en dat zal je niet lukken.

Ga ook niet te diep analyseren. Concentreer je in plaats daarvan op hoe je je voelt.


Als het slecht voor je voelt, is het omdat iets slecht voor je is!


Vertrouw op wat je voelt en ga jezelf ertegen beschermen.

Volgende tips gelden vooral voor diegene die echt niet ontkomen aan contact. Ik denk hierbij aan een narcistische collega, familielid of ouder.

Een relatie in stand houden met een narcistisch persoon is giftig en je zal er nooit in slagen, wat je ook doet, om een wederkerige relatie te ervaren.

  • Weiger mee te spelen. Voed de drang naar drama van de narcist niet. Conflict zal alleen brandstof op het vuur toevoegen. Voor de narcist een winst van voeding , voor jou een verlies van emotionele kostbare energie. Probeer de woorden en acties van de narcist niet persoonlijk te nemen.
  • Verlaat de ruimte. Je bent op geen enkele manier verplicht je te laten misbruiken. Wees je bewust van de tactieken die ze gebruiken.
  • Nodig ze niet uit. Overweeg om ze van je gastenlijst te schrappen. Er is niets frustrerender dan proberen een leuke tijd te hebben, terwijl iemand de poten onder je stoel wegzaagt en jou en je geliefden beledigt.
  • Overweeg om indien je uitgenodigd wordt, niet te gaan. De omgeving zal proberen jou te overhalen maar aan het einde van de rit bepaal jij en alleen jij wat je toelaat en accepteert.
  • Wees niet te streng voor jezelf, en volg je innerlijk stem. Durf voor je eigen gemoedsrust te kiezen. Speel de hoofdrol in je eigen leven, geen gastrolletje!

Een gedachte over “The Most Wonderful Time of the Year én de narcist

  1. zit al veertig jaar met een narcist-hij manipuleert me-verpest niet alleen kerst en eindejaarsfeesten maar ook alle andere-ben momenteel aan het breken maar tracht toch boven water te blijven en ik slaap verschrikkelijk slecht

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.