Waarom lijk ik geobsedeerd door de narcist?

Sinds de breuk, woont de narcist in je hoofd.

Hij/zij is het eerste waar je aan denkt als je opstaat en tevens je laatste gedachte voor je in slaap valt .

Vraag je je af hoe het mogelijk is om geobsedeerd te zijn door iemand die je heel slecht behandelde?

Dit wordt veroorzaakt door cognitieve dissonantie.

Cognitieve dissonantie is een onplezierige mentale toestand die een persoon ervaart als hij twee cognities heeft die in strijd met elkaar zijn. Een paar voorbeelden zijn:

  • Twee tegenstrijdige gedachten (ik wil een hamburger, maar ik wil ook afvallen);
  • Het gedrag dat je vertoont komt niet overeenkom met je opvattingen (ik ga op stap, maar ik moet eigenlijk studeren);
  • Een beslissing moeten nemen, waardoor een aantrekkelijk alternatief buitenspel gezet wordt (ik zie 2 paar mooie schoenen, maar ik heb slechts geld voor 1 paar)
  • Moeite doen voor, of energie steken in, iets wat niets oplevert.

Cognitieve dissonantie leidt tot obsessieve gedachten omdat we proberen een situatie te begrijpen die nergens op slaat.

Hoe kan ik van iets houden waar ik ook een hekel aan heb?

Hoe kan het dat ik stapel ben op deze persoon, maar hem/haar tegelijkertijd ook veracht?

We herinneren ons de prachtige tijden, de goede tijden en de persoon waarop we dachten verliefd te zijn en we missen hem/haar.

We vragen ons af wat er met hem/haar is gebeurd. Waar ging hij/zij heen? Waarom is hij/zij verdwenen? Wat heb ik verkeerd gedaan?

Terwijl we ons deze persoon herinneren, die niet langer lijkt te bestaan, worstelen we tegelijkertijd met de nieuwe persoon, die we niet langer herkennen en voor wie ons gevoel nog geen vorm heeft.

Hoe kan hij/zij tegelijk goed en slecht zijn? Hoe kan het dat ik van hem/haar hou, maar ook haat?

Proberen dit in onze gedachten op te lossen is erg verwarrend en leidt tot cognitieve dissonantie. Dit veroorzaakt obsessieve, opdringerige gedachten die ons vermogen om ons te concentreren, werken, slapen, eten of functioneren belemmeren.

Vergeet vooral niet dat je NIETS fout gedaan hebt en dat er niets is dat je kan doen om deze persoon terug te brengen. De persoon op wie we verliefd waren, is niet wie we dachten dat hij/zij was. Deze persoon heeft eigenlijk nooit bestaan. We werden verliefd op een illusie.

Oppervlakkig, hol en leeg

Je realiseren, dat deze persoon NIET is wie je dacht dat hij/zij was, en NIET iemand is met wie je wilt zijn is cruciaal. Als je eenmaal beseft dat afscheid nemen van de narcist een ZEER GOEDE BESLISSING is, ben je op weg naar herstel.

Waarom blijft de narcist in mijn gedachten, zelfs nadat ik mij dit realiseer?

Het belang van het verwerken van je gevoelens en het delen van je verhaal met anderen die het echt begrijpen is noodzakelijk voordat je voorgoed verder kunt gaan. Tot dit gebeurt, blijf je hangen.

De meeste mensen, die geen ervaring hebben met narcisme, vertellen ons om gewoon verder te gaan en verwachten ook dat we dat effectief doen, maar dat kunnen we niet totdat we volledig verwerken hoe we ons erover voelen. Daarom is ons verhaal delen met lotgenoten die zich kunnen inleven in wat narcisme teweeg brengt en onze gedachten zodanig organiseren tot we op het punt komen dat we vrede hebben met de situatie, van zeer groot belang. Het valideert onze ervaring en verzekert ons dat we niet de enige zijn in onze strijd.

Hoe begrijp je een zinloze situatie?

Het uitzoeken van je gevoelens en het reorganiseren van je gedachten op een dusdanige uitgebalanceerde manier, zal jou helpen om deze nare ervaring vorm en structuur te geven, en zo een plaats te geven. Dit is nu jouw top prioriteit.

De sleutel hiervoor is om een ​​uitlaatklep te vinden waarin we onze gevoelens kunnen uiten en ons verhaal kunnen delen. Voor sommigen kan dit het praten met familieleden of vrienden zijn, het contact zoeken met lotgenoten. Misschien sporten, wandelen in de natuur, of de steun van een goede therapeut.

Wat het ook is, het is van cruciaal belang dat je een uitlaatklep vindt om jezelf uit te drukken op een manier die je helpt emoties los te laten en dingen in het juiste perspectief te plaatsen. We moeten het eruit krijgen! Naar mijn mening is dit de enige manier om de chaos van vragen en twijfels in je hoofd tot rust de brengen.

De narcist zal nooit voor een definitieve afsluiting zorgen, dus het ligt aan ons om dit nare, ingrijpende hoofdstuk af te sluiten en de bijhorende gevoelens een plaats te geven.

Waarom is deze stap zo belangrijk?

Onze natuurlijke neiging is om pijnlijke herinneringen of gebeurtenissen te verdringen.

We onderdrukken ze en hopen dat ze zullen verdwijnen. Helaas is dit niet het geval. Als je ze niet verwerkt, ermee afrekent en ze afsluit, zullen ze nooit verdwijnen.

De enige manier om tegenstrijdige gedachten aan te pakken, is door ze te verwerken en te begrijpen. Helderheid geeft richting. We mogen nooit bang zijn voor de realiteit van onze traumatische situatie, hoe overweldigend het ook mag lijken. Alles in het leven leert ons iets.

Wees bereid om te leren van je ervaring in plaats van er voor te gaan rennen. Strijd maakt de menselijke geest sterker en versterkt ons karakter. Het geeft ons doel en richting. Het pad van de minste weerstand volgen in het leven is een ontsnapping.

Het zijn strijd en pijn die leiden tot transformatie en dus vooruitgang en verlichting.

Yes you can!

4 gedachtes over “Waarom lijk ik geobsedeerd door de narcist?

  1. bedankt voor de berichten die ik steeds krijg. Heel herkenbaar. Ik leer er ontzettend veel van. Ik wilde dit graag even zeggen. Lieve groetjes Monique

    Verzonden vanuit Outlook ________________________________

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.