De betekenis van de stilte behandeling: veelgebruikte manipulatietactiek

*In deze tekst wordt omwille van de leesbaarheid in de mannelijke vorm naar personen verwezen. Overal waar hij staat, is ook zij bedoeld.

Een veel gebruikte tool van de narcist is de stilte behandeling. Deze wordt ingezet om je te straffen.

Je wordt dagen tot zelfs weken genegeerd, tot de narcist voelt dat hij* weer volledig in controle is over jou.

Dat voelt hij pas als je zo verward en verwoest achtergelaten bent, dat je hem smeekt om terug te komen. Misschien doe je dat door hem te bellen, of ontelbare berichten te sturen, jezelf te excuseren, terwijl je niets misdaan hebt.

Je bent zo verslaafd aan hem dat hem niet zien of horen jou zware afkickverschijnselen bezorgt.

Je bent totaal geestelijk afhankelijk van hem geworden.

Voor de narcist staat deze stilte behandeling gelijk aan macht. Ze slaan je zo plotseling van het voetstuk af dat je niet genoeg tijd hebt om je emoties te verwerken. Ze doen dit met opzet.

Narcisten hebben geen relaties, ze hebben gijzelaars. Ze willen sterk lijken en het gevoel hebben niemand nodig te hebben. Dat uiten ze ook vaak. Ze vinden zichzelf succesvol en zelfvoorzienend.

Prince charming, maar niet heus

Elke nieuwe verovering van de narcist (dus ook jij) wordt in het prille begin op een onrealistische manier geïdealiseerd. Hij conditioneert elke nieuwe prooi met zeer indirecte, bijna subliminale boodschappen. Hij zal je vertellen hoe vreselijk zijn ex was. Hoe onleefbaar het was, hoe ze hem bedroog en je zal hem meteen geloven. Met de tranen in zijn ogen zal hij jou vertellen hoe kapot hij ervan was. Want de narcist blinkt uit in manipulatie en liegen.

Hij zal je onderhuids en subtiel aangeven hoe je je moet kleden, hoe je moet praten, hoe je te gedragen. En zal er nog in slagen ook.

Drugsdealer

In zekere zin zijn narcisten net drugsdealers. Een dealer geeft om geld, terwijl de narcist geeft om hoe hij zich zal voelen en hoe vaak en hoe lang hij zich kan voeden met je emoties. Zelf mist de narcist gezonde emoties, net zoals de dealer een geweten mist.

Ze laten je verslaafd raken aan een verbluffende, nog nooit eerder beleefde liefde, terwijl ze je heimelijk onderhuids vertellen: ‘Als je meer van dit wilt, moet je precies doen wat ik van je verwacht.”

Wanneer de euforie daalt, echte hevige verliefdheid duurt gemiddeld drie maanden, begin je weer een ‘normaal’ mens te worden met normale reacties en emoties. Ze raken van streek als ze de veranderingen in jou zien. Waarom ben je niet meer onder de indruk? Waarom is jouw hele bestaan niet meer gebaseerd op het voldoen aan zijn eisen?

Dat is wanneer de eerste stilte behandeling uit de kast gehaald wordt. Ze reageren als een gekwetst, klein kind dat geen idee heeft hoe zijn emotie te benoemen. Hij kan niet op een volwassen manier met je praten. Hij schopt en kwetst je, stampvoet en eist dat de hele wereld moet veranderen! Als je hem niet geeft wat hij wil, zullen de driftbuien en dus de stilte behandelingen aanhouden. Het patroon zal tot het einde van jullie relatie aanhouden.

Straf

De narcist kan het namelijk NIET hebben dat je je uitspreekt, niet aan zijn eisen voldoet, hem overstuur maakt, hem niet aanbidt, een eigen mening en emotionele behoefte hebt. Kort samengevat, vraagt om een wederkerige relatie.

Ze straffen jou, om het eigen falen.

Geen perfectie, geen liefde. Geen aanbidding, geen aandacht.

Een narcist is niet in staat tot het aangaan van intieme relaties, hij is alleen op zichzelf gericht en relaties zijn een object. De narcist zal om zijn perfecte zelfbeeld in stand te houden, altijd schuld en gevoelens van onvrede bij de ander leggen (projectie), hijzelf kan geen verantwoording nemen voor zijn eigen gedrag.

De narcist schuwt geen enkele leugen om grip te houden op de situatie. Hij zal mensen (ook kinderen binnen het gezin) tegen elkaar opzetten (verdeel en heers). De narcist zal zijn partner en kinderen isoleren.

De narcist zal om macht te hebben, verleiden zodat men in hem gelooft en vervolgens verwarren en diskwalificeren, zodat men op hem gericht blijft.

Bron: Quora.com, de-apate

8 gedachtes over “De betekenis van de stilte behandeling: veelgebruikte manipulatietactiek

 1. Absoluut waar, ook ik heb het onderga en ben nog steeds bezig met mezelf terug bij elkaar te puzzelen. Die verslaafdheid is verschrikkelijk. Je weet dat je veel beter af bent zonder hem, en toch kan je hem niet missen (of dat gevoel heb je toch).

  Like

  1. Ja ik ben 13jaar samen geweest met een narsist ik heb 13jaar slaag gekregen ik ben altijd gaan lopen om niet te moeten terug slagen ik kreeg vijf e zakgeld per week een bankkaart nooit gezien een loonbrief nooit gezien heb nooit geweten hoeveel ik op mijn werk verdiende ze gaf me een slaappil zodat zij met een kameraat op de zetel lag en ze waren geen TV aan het kijken en nog heb ik toen niks gedaan maar nu heb ik er spijt van maar ja een vrouw slaag je niet eender wa er is en nog mis ik haar maar ze zeggen toch dat een narcist altijd terug komt ook nog na jaren is dat ze wie heeft er ervaring mee

   Like

 2. Jasmien, kijk of er een zelfhulpgroep is in de buurt bij jou, het heet Norwood groep, in Nederland zijn er deze groepen o.a in Breda. Robin Norwood heeft een boek geschreven dat heet: als hij maar gelukkig,was een eyeopener voor mij. Heb een vriendin die in deze situatie zit, ze wordt langzaam wakker! Samen sta je sterker en zoals met elke verslaving, alleen cold turkey helpt al het andere is nutteloos, sorry dat ik het zeg.

  Like

 3. Moet het blijven pikken dat hij liegt over afspraken met andere vrouwen? Ik kom het telkens te weten en hij zegt dat het niets voorstelt. Het is zo vermoeiend.

  Like

 4. Stilte behandeling kan zelfs maanden duren. Ik heb verborgen maatschappelijke narcisme meegemaakt vanuit een vrouw. Die de stilte behandeling invoerde, pauzes, niet antwoordde op mijn waarde, bellen blokkeerde, mail eenzijdig werd maar wel cadeautjes gaf in de brievenbus in de stilte behandeling. De flying monkeys hielden dit in stand, dus andere hulpverlening die zagen & zeiden nog letterlijk dat ze mij psychologisch verward maakte en hun werden ‘achter mijn rug om’ maandenlang wel gebeld, maakte mij dus monddood en niemand die dat raar vond, tevens sowieso al zonder toestemming van client. Het is zo emotioneel miskennend, onmacht, onzichtbaar gemaakt worden, hierdoor ook erge PTSS door ontwikkeld maar niemand die het snapt, nog veel onbegrip.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.