Waarom je zo moeilijk los komt van je narcistische partner

*Overal waar ‘hij’ staat, kan ook ‘zij’ gelezen worden.

Eén van de meest gestelde vragen met betrekking tot het loskomen van een narcistische partner is waarom is het zo lastig?

Het geeft eigenlijk aan welke plaats jij de narcist in je gevoelsbeleving toebedeeld hebt.

In het begin leek het of je eindelijk je soulmate ontmoet had.

Een narcist overlaadt je in het begin met liefde, lof, bevestiging, begrip en medeleven. Je had eindelijk het paradijs op aarde gevonden.

Het mooiste tapijt ooit

De eerste barstjes werden hierdoor makkelijk onder het tapijt van de liefde geveegd en de volgende en nog steeds de volgende, totdat het tapijt niets meer weghad van een plat en strak vloerkleed. Het had de vormen van een berg aangenomen waaronder  alle puin van de destructieve relatie zich opstapelde.

Je probeerde herhaaldelijk het tapijt te hervormen, de brokstukken eronder uit te spreiden en alles zo goed als mogelijk te effenen in plaats van te beseffen dat het tapijt slechts nog een schijn is van hoe het er eerst uitzag.

De realiteit is dat het tapijt geruïneerd is en weggegooid moet worden.

Wanneer dit besef zich opdringt, voel je tegelijkertijd een soort van paniek opkomen.

Je staart naar wat ooit een mooi en nieuw tapijt was en alles wat je voelt is , ‘Ik kan het niet weggooien! Het is het beste en mooiste tapijt dat ik ooit heb gehad! Niemand heeft zo een tapijt!’.

Loslaten is lastig, heel lastig

Het is perfect normaal dat je als doelwit van narcistisch misbruik weigert de persoon te laten gaan die je kent van in het prille begin van de relatie.

Integendeel, je ondergaat veel ellende en stelt je over-vergevend op naar de persoon die je zo speciaal liet voelen en beweerde van je te houden.

Zelfs wanneer de relatie ten einde loopt, blijf je jezelf sussen met een gevoel van waardeloosheid, een laag zelfbeeld en ontelbare schuldgevoelens. Je verwart deze gevoelens met liefde.

Wat je echt mist, is je geliefd voelen, wederkerigheid, acceptatie, gevalideerd en verzorgd worden, veelal zaken die je nooit eerder hebt gevoeld, vaak al vanuit je kindertijd.

De perfecte geliefde die je herkent van in het begin van de relatie, liet je geloven dat hij van je hield, zoals je bent met al je fouten en zwakheden. Dat maakte dat je het gevoel kreeg eindelijk in het paradijs van de liefde beland te zijn.

Met andere woorden, je voelde je onvoorwaardelijk geliefd.

Onvoorwaardelijk liefde, die je als slachtoffer zelf wel geeft maar jammer genoeg nooit ontvangt in een destructieve relatie.

Het is vanwege dit intens verlangen naar onvoorwaardelijke liefde dat slachtoffers ondanks grensoverschrijdende manipulatie toch in de toxische relatie blijven hangen.

Wat je niet beseft, is dat je de patronen uit je kindertijd herhaald.

Je leerde dat je perfect en vergevingsgezind moest zijn om erkenning, aandacht en bevestigingen te ontvangen. Zoniet werd je niet gehoord en veelal uitgesloten.

Jammer genoeg drijft deze mindset je recht in de armen van een narcist.

Codependentie

De kans is erg groot dat je codependent bent.

Met andere woorden, je stelt jezelf erg afhankelijk op van anderen, je past je makkelijk aan, pleast, cijfert jezelf weg of verliest je helemaal in de ander. 

Codependentie is een onbewust aangeleerd patroon waarbij je overdreven focust op de ander en je eigen gevoelens en behoeftes aan de kant zet. Je verdwijnt als het ware in de ander met als gevolg dat je vergeet wie je zelf bent.

Onder codependentie ligt een tekort aan zelfliefde en eigenwaarde en is je eigen identiteit onvoldoende ontwikkeld.

Dit houdt meestal in dat je jezelf makkelijk de schuld geeft van dingen die niet goed gaan. Je wijst jezelf af of je denkt dat je niet goed genoeg bent.

Wellicht stel je ook onrealistische verwachtingen aan jezelf, wil je alles perfect doen en vooral geen fouten maken.

Alles in de hand willen houden (controledrang) is ook een kenmerk van codependentie, evenals denken in uitersten van goed of fout en alles of niets.

Hoog tijd dus om de vinger op de wonde te leggen. Het overkomt je dus niet zomaar.

Je hebt zelf een onbewust aandeel. Het goede nieuws is dat je wat je is aangeleerd in de vroege kindertijd ook kunt ontleren.

Onthou dat je huidige situatie niet de rest van je leven hoeft te duren. Ga aan de slag met jezelf, de keuze ligt bij jou ook al voelt dit niet nu niet zo. Zoek hulp en ondersteuning!

5 gedachtes over “Waarom je zo moeilijk los komt van je narcistische partner

  1. Nancy,
    Yes, we did it ! Ik heb de rechtszaak over de ganse lijn gewonnen tgo mijn toxische werkgever.
    Vonnis uitgesproken arbeidsrechtbank Antwerpen op 13 febr 2023.
    Ben zo trots op mezelf, maar vooral dankbaar om de erkenning vanuit de rechter.
    Jij ook bedankt voor je steun …
    Hou je goed,
    Groetjes Chris Van Schelstraete

    Like

    1. Dat is eens goed nieuws, amai, er lopen toch goede rechters rond. Heel blij voor jou. Die erkenning is zooo belangrijk. Hartelijke groetjes, Nancy

      Like

  2. Voor mij was het een openbaring te lezen over narcisme, je leert er geweldig veel van ,kan het een plaats geven en aan jezelf beginnen werken .
    Informatie als deze is een steun voor mij wanneer je het moeilijk hebt ,men zegt dat het gevoel dat je hebt normaal is en geeft mij een geweldige drive en dankbaarheid dat ik uit de relatie zijn kunnen stappen .
    Doe zo verder want je helpt er veel mensen mee !
    Ingrid.

    Like

  3. Missen? Totaal geen moeite mee gehad. Tot op de dag van vandaag (30 jaar geleden) ben ik blij dat ik de moed vond om weg te gaan. Het beste wat ik ooit voor mijzelf heb kunnen doen. Ik heb mijn ex (narcist) nog geen seconde gemist terwijl ik hem 34 jaar kende. Het gevoel van “eindelijk vrijheid en mijzelf kunnen zijn” overheerste totaal en dat doet het nu nog steeds.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.