De nieuwe vriendin van de narcist

Als de narcist een nieuwe prooi vindt, net na de relatie met jou, is de kans groot dat dit je volledig in de war brengt. Ondanks dat je verstandelijk beseft dat hij destructief is, en zijn liefde fake was, kunnen gevoelsmatig onrust, verdriet en twijfel en zelfs jaloezie ontstaan.

Het gevoel dat het niet eerlijk is dat hij is opgestapt én geluk heeft gevonden.

Of dat jij na jaren proberen erin geslaagd bent hem los te laten en hij binnen de kortste keer iemand anders heeft terwijl jij nog gebukt gaat onder het verdriet en de verwerking. Het gevoel dat hij haar alle dingen die je hem vroeg en niet kreeg, wel aan haar geeft.

Je logische zelf weet ergens wel dat hij niet veranderd is, maar een tweede stemmetje overspoelt het met ‘Hij is nu wél gelukkig met haar’.

De ontdekking dat hij zo snel weer verder is gegaan en nu zo blij lijkt te zijn doet je concluderen dat het toch aan jou lag, of sterker nog, je gaat wellicht twijfelen of hij wel echt een narcist is.

Laat je niet vangen!

Laat ons even dieper kijken:

De narcist heeft het onvermogen om:

 • Echte en hechte liefdesrelaties op te bouwen,
 • Te groeien naar iedere vorm van emotionele dieptegang en betekenisvol inzicht te ontwikkelen over hoe zijn gedrag anderen negatief kan beïnvloeden.

De beste voorspeller van toekomstig gedrag is het verleden gedrag als het gaat om pathologie.

Dus wat je jezelf moet afvragen, is hoe waren zijn vorige relaties? Niet wat hij je toevertrouwde dat ze waren (ze was psycho, hoer, gestoord wijf) maar wat er echt tussen hen gebeurde.

Maak in je hoofd een statuslijn van als zijn voorbije relaties, beoordeel de kwaliteit hiervan en vraag je af waarom ze geëindigd zijn.

Wat is dan je conclusie? Hoe succesvol is deze man in het onderhouden van gezonde relaties? Hoe was zijn relatie met jou? En nee, ik heb het niet over de ‘wittebroodsweken’ toen jullie allebei op endorfines leefden. Ik heb het over het fundament van jullie relatie. Solide grond, goede zware constructie of los zand en een constructie die bestond uit luciferstokjes en twijgjes.

Bekijk jezelf, hoe voel jij je nu? De relatie heeft je achtergelaten als een levende statistiek van zijn pathologische hartbreken. En er gingen jou een paar voor.

Dus, ondanks dat ze samen blij en totally in love naar buiten treden en je haar ervan verdenkt het groot lot te hebben gewonnen, think twice!

Je bent niet opgestapt of zwaar ongelukkig geworden door datzelfde groot lot.

Speel je met het idee haar op te bellen en haar te vertellen wat er zoal in jullie relatie speelde?

Krul je je huilend in foetushouding omdat hij geluk heeft gevonden in de armen van een ander?

Herhaal:

 • Een echte en hechte liefdesrelatie met een narcist is onmogelijk.
 • De beste voorspeller van zijn toekomstige gedrag is zijn gedrag in het verleden.

We weten al dat pathologische narcisten niet in staat zijn om ‘technisch’ verliefd te worden, ze blijven gewoon ‘hangen’ en ervaren een zekere mate van gehechtheid. Jij daarentegen werd wel smoorverliefd met alles erop en eraan. Zo ervaart zij het dus ook.

Hoe lang duurde jouw ‘perfect geluk’? Een paar weken, maanden of misschien een jaar? Wat gebeurde er toen? Je ontdekte zijn leugens of merkte zijn inconsistentie op, of vroeg hem om rekening te houden met je, of betrapte hem op bedrog.

Zodra je hem hiermee confronteerde kreeg je zijn narcistische woede over je heen, vervolgens zijn afstandelijkheid, en/of misschien heeft hij alles zelfs ingepakt en is hij vertrokken.

Dus raad eens wat er gaat gebeuren? Na het ‘perfecte geluk’, zal ze zijn leugens opmerken, zijn inconsistentie waarnemen, hem vragen om wat meer rekening met haar te houden, hem uiteindelijk confronteren met zijn gedrag waarop hij woedend zal reageren, haar straffen, afwijzen, negeren of vertrekken.

Het is gewoon een kwestie van tijd.

Ze krijgt niet het beste van hem. Zij is jou. Binnen korte tijd zal ze ook deel uitmaken van zijn statistiek. Als de pathologie niet verandert, is deze relatie gedoemd om te mislukken. Er zijn GEEN happy endings in narcistische relaties.

Stop met het toewijzen van normale kenmerken aan een abnormaal persoon!

Je schenkt al je kostbare emotionele energie aan obsessies over de kwaliteit van zijn relatie met het volgende slachtoffer in plaats van aan jezelf te werken, gebruik die energie voor je eigen genezing.

Stop met leven in een fantasiewereld.

Deze fantasie eindigt niet met “En ze leefden nog lang en gelukkig.” Je positieve fantasie dat hij gelukkig is met iemand is een leugen. Je weet donders goed hoe deze thriller eindigt!

Haal diep adem en kom terug tot de realiteit. Zodra je de blijvende aard van deze pathologie snapt, zul je begrijpen dat zijn vermogen om anders te zijn in deze relatie eenvoudig weg niet bestaat. Als hij dit in staat was, zou jij het ervaren hebben.

Maar dat deed hij niet en dat zal ook bij haar niet gebeuren.

Wat er nu is, is die korte wittebroodsweken fase, totdat ze beseft wat hij is en vooral niet is, en wat hij nooit zal zijn. Neem de moeite niet om de telefoon op te nemen en haar te vertellen wat hij wel en niet is. Maak je maar druk om je eigen herstel want nu draait het na lang afzien eindelijk allemaal eens om jou.

Nota: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik naar de narcist als een “hij” en naar het slachtoffer van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

17 gedachtes over “De nieuwe vriendin van de narcist

  1. Zat 13 jaar in , 2 kinderen. Wetende altijd mijn te bedriegen maar had niet het bewijs. Net achtergekomen dat hij mij 5 maanden lang elke dag bedriegt met een andere vrouw. Oudere vrouw van laagdrempelig niveau van drugs en drank en deelt ze samen met zijn broer. En toch herken ik alle gevoelens zo als boven beschreven , eerste reactie kwaad maar nu helemaal in de war. Tranen en boosheid en onbegrip ,confronteerde hem laatste tijd mee dat hij narcist was. Gaf het sarcastisch toe en nu heeft hij mij en de mooie kinderen gelaten en nu vind ik het raar. Ik was verslaafd Of helemaal in die cirkel gegrepen in droomwereld. Helemaal emotioneel mishandeld en helemaal doodop en nog steeds in angst. Maar achter alles ben ik toch enorm blij zij is de nieuwe mij. Nieuwe slachtoffer en niet meer ik en de kinderen. Triest voor woorden hoe je in angst altijd leefde en nog steeds verwacht. Als afsluiting was het op verjaardag van mijn zoontje , hij toonde jaloezie naar hem toe. Naar zijn kado’s en kleding en stuurde hem een soort afscheidbrief dat hij altijd voor hem zou klaar staan. In welke opzichten hij was er emotioneel nooit ze snakte ook naar zijn aandacht en als hij er even was, was allemaal Fake. Onmenselijke monster! Noemt me zielig, maar dat is juist hoe hij mij wilt zien , totaal hij is zielig en wens hem de ergste toe en die hoer verdienen elkaar. Ondanks alles gekwetst te zijn doel is bereikt, sadist dat hij is. Ben verlost van de duivel.

   Like

 1. Heel mooi omschreven mijn nex had voor mijn 3 relatie 1 er van zi’t in een kliniek al jaren zijn 2 relatie betrapte hem met relatie 3 deze vrouw bleef hij er bij houden toen hij een relatie had met mijn hij heeft haar zo kapot gemaakt dat ze het niet heeft overleefd hij heeft na haar dood haar zelfs nog bestolen ook een boedha beeld die heeft die mooi ingepakt en mijn voor de kerst gegeven .in november vroeg hij mijn opnieuw verkering had grote planen voor ons vakantie gaan enz.3 dagen later zat hij in Enkhuizen met slachtoffers 5 waar die mee op het graf geeft gestaan van ze 3 ex .ik was inbegin kapot van verdriet toen ik er achter kwam wat hij voor sporen heeft achter gelaten mag ik blij zij dat ik nog leef al heeft die me wel op sluwe manier al me centjes gebruikt me bang gemaakt in het verkeer ziek gemaakt en ook nu ben ik de gek zijn verschikkelijke mensen

  Like

 2. Na herhaaldelijke keren geprobeerd te hebben om uit de relatie te stappen er nu toch definitief een eind aan gemaakt. De reden : ik ging voor 4 weken naar Spanje en dat zinde hem niet dus trommelde hij een vroegere blind date op en nodigde haar uit om een week aan zee te komen logeren. Hij had dan nog het lef om aan mij te vragen of ze mijn appartement mocht huren zodat hij daar ‘s avonds met haar op mijn terras kon zitten want daar zat hij toch zo graag. Toen ik terugkwam uit Spanje moest ik de hele tijd aanhoren wat een leuke week hij met jaar had doorgebracht. Ze was echt zijn soulmate. Nadat hij me dan nog enkele weken respectloos had behandeld heb ik een bericht gestuurd dat hij me nooit meer mocht contacteren. Hij begreep het niet!!! Ondertussen gaat hij vrolijk verder met zijn nieuwe vriendin terwijl ik puin aan het ruimen ben op emotioneel vlak. Ik ben zo verdrietig en ook enigszins jaloers maar ik weet dat ik moet doorzette .

  Like

 3. Overduidelijk, ik ben 5 jaar getrouwd geweest met een narcistische vrouw en zodra de scheiding kwam en zij een nieuwe vriend had, negeerde ze mij compleet, zelfs over onze zoon is het moeilijk communiceren. Van mijn zoon krijg ik veel te horen, zelfs dat haar nieuwe vriend zijn huis gaat verkopen en bij haar in gaat trekken, ze hebben net een aantal maanden een relatie. Niet te geloven hoe snel zij iemand weer kan manipuleren. Ik ontmoette haar toen zij 25 was en later bleek dat ik al de 8e partner van haar was, ze heeft een verleden waarin ze wordt uitgekotst door al haar exen, oud collega’s en omgeving. Ze heeft koophuizen gehad met exen, had trouwplannen, wilde al een kindje, maar al die exen hadden haar na een jaar al door en hebben haar toen gedumpt. Ik kwam er pas veel later achter omdat ze daar niets over heeft verteld. Ze is ook chronisch ziek en heeft de afgelopen 5 jaar op bed gelegen, kon helemaal niets, ik heb haar al die jaren verzorgd, ze heeft dure behandelingen in het buitenland gedaan die niets hebben geholpen, allemaal aandacht voor haar ziekte op social media, in de krant, op tv, doneeracties enz. Ze kwam niet buiten zonder haar rolstoel en heeft alle voordelen van de gemeente gekregen en leeft van een dikke uitkering. Zodra ik uit huis ging vanwege de scheiding, kon ze opeens alles weer, ze ging afvallen, make-up op, haar netjes, strakke kleding aan en had snel een nieuwe vriend die verder niets over haar weet, want alle zielige berichten en artikelen heeft ze snel verwijderd van social media. Wat een leugens allemaal, verschrikkelijk mens.

  Like

 4. Wat moedig van je dat je al zover staat na zovele jaren van narcistisch misbruik. Uit je tekst proef ik de verlossing en opluchting. Dat is een eervolle afsluiting van vele pijnlijke jaren. Het is je gegund!

  Geliked door 1 persoon

 5. Heb een relatie van 15 jaar achter de rug. Waar ik een jaar terug van ontdekt heb dat hij een narcist is. Mijn kinderen waren 2j toen ik hem leerde kennen . Toen ze naar hun vader moesten weende hij dat het zijn kinderen waren en dat hij ze ging opvoeden. Hij heeft gezorgd dat hij zijn zin kreeg. Trouwen wou hij al na 6 maanden uit angst me te verliezen. Na 5 jaar heeft hij me bedrogen met een vriendin. Toen ik dit begon te vermoeden ging hij weg en moest hij nadenken over onze relatie na een ruzie. Hij is 3 keer teruggekomen van en naar diezelfde vrienden naar mij. Had een huis gekocht met haar terug verkocht , gescheiden van mij enz… De laatste keer heeft een collega van hem komen opbiechten dat ze een jaar een relatie had met hem en hij haar had gedumt voor een andere collega. Toen hij dit wist is hij gewoon weggebleven. Hij is gaan samenwonen met haar en nog geen jaar later zijn ze gehuwd. Hij is altijd alles blijven ontkennen want die vrouw is een zot wijf. En zijn vrouw nu is hij maar pas iets mee begonnen nadat hij bij me weg was. Elke keer hij weg ging verbrak hij elk contact ook met de kinderen, veranderde zijn telefoonnummer en blokkeerd ons op alle vlakken. De laatste keer ben ik gewoon verder gegaan met mijn leven want ik weet dat hij had verwacht dat ik in zak en as zou zitten zoals de vorige keren. Ik gaf mezelf altijd de schuld maar weet nu beter.

  Like

 6. Hallo, ben 34 jaar samen geweest met een narcist. We hadden alles om gelukkig te zijn: een mooi huis en 4 prachtige zonen.ik had rond mijn 45ste pas door met wie ik te doen had. Hij vond mij trouwens lui,dik en lelijk en al wat ik deed was uiteraard niet goed. Hij kan en hij weet alles. Zijn nieuwe vriendin die 8 jaar ouder is bluft over hem…. Hij doet alles voor haar terwijl ik me met mijn 4 kinderen altijd alleen uit slag heb moeten trekken. Hij verdient veel en koopt de kinderen om. Ik doe daar niet aan mee en ben blij dat ik mezelf terug gevonden heb. Ik hoop dat mijn kinderen ooit I zicht krijgen van wie hun vader in werkelijkheid was. Een narcist boort je letterlijk en figuurlijk de grond in. Joelle

  Like

 7. Hallo, ben 34 jaar samen geweest met een narcist. We hadden alles om gelukkig te zijn: een mooi huis en 4 prachtige zonen.ik had rond mijn 45ste pas door met wie ik te doen had. Hij vond mij trouwens lui,dik en lelijk en al wat ik deed was uiteraard niet goed. Hij kan en hij weet alles. Zijn nieuwe vriendin die 8 jaar ouder is bluft over hem…. Hij doet alles voor haar terwijl ik me met mijn 4 kinderen altijd alleen uit slag heb moeten trekken. Hij verdient veel en koopt de kinderen om. Ik doe daar niet aan mee en ben blij dat ik mezelf terug gevonden heb. Ik hoop dat mijn kinderen ooit I zicht krijgen van wie hun vader in werkelijkheid was. Een narcist boort je letterlijk en figuurlijk de grond in. Joelle

  Like

  1. Joëlle,wacht tot binnen enkele maanden,misschien zelfs 1jaar.Dan valt zijn masker af en zal zijn nieuwe stekeblinde vlam door dezelfde shit moeten zoals jij.Ik herken jou verhaal maar al te goed.Zorg nu voor energie en kracht voor jezelf (dat wat hij jarenlang heeft leeggezogen bij jou)
   En weet…karma is e bitch.

   Like

 8. Na een verwarrende , eenzame en pijnlijke relatie van 15 jaar heb ik vorig jaar eindelijk de kracht gevonden de relatie stop te zetten. Onbegrip alom . Bleek dat hij reeds lange tijd een relatie had met een vriendin (?) van me. Nu, een jaar later, heb ik de brokken gelijmd maar de littekens zijn blijvend.
  Deze tekst geschreven een maand ná de breuk wil ik graag met jullie delen….
  Het
  Vrij !!! Eindelijk vrij
  Ik voel me vrij…
  los van de fake opgeklopte levensmanier met veel lawaai, tumult en hypocrisie.
  Met geld smijten, nooit genoeg , drukte , drama en intense stroom van neerwaartse energie.

  Een bubbel, een ballon die op springen staat, gevuld met verstikkend gas…
  Iedereen kijkt er naar en weet nog niet dat dit gas verstikkend en giftig is.
  Loop ervan weg voor het te laat is!
  Breng jezelf in veiligheid !
  Het is besmettelijk

  Als een medogenloze bulldozer die rijdt over een mooi veld van fijne pure meiklokjes.
  Één grote verwoestende ravage achter zich latend.
  DIT meiklokje heeft de storm doorstaan.
  Eerst wat wankel op haar beentjes maar met diepe ,ver verspreide wortels. Onzichtbaar onder de grond maar zó aanwezig .
  Het bloempje ‘lijkt ‘ fragiel en alleen te staan maar is puur en met een ongezien sterke basis.

  Sterkte aan iedereen met dezelfde destructieve ervaring !🌺

  Like

 9. Meer dan 30 jaar getrouwd geweest met een narcist. Een narcist die iedereen kon inpalmen. Moest iemand hulp nodig hebben hij was de eerste die sprong. Vandaag was ik de beste vrouw, morgen de allerslechtse. Brullen, stiltebehandelingen, gaslighting waren zijn hoofdgerechten. Ik was en ben een empaat en hoopte steeds maar op een verandering. En af en toe kwam die verandering er wel en dacht ik yes. Het wordt beter. Helaas was die verandering maar van korte duur. Ik werd depressief en een angstige wrak. Ik heb werkelijk alles geslikt. Uiteindelijk heeft hij mij gedropt voor een jeugdvreindin. Ik had geen inkomen werkelijk niks. Dit weer hield hem niet om mij te dumpen. Nochthans was hij het die vond dat ik alleen voor de kinderen moest zorgen hij ging voor zijn carriere. En ja ik was daar bijzonder ongerust over en zei ook steeds wat met mijn zekerheid. Dit zou hij mij nooit aandoen tot het moment er wel aan kwam. Ik heb dan nog een scheiding van 2,5 jaar aan mijn broek gehad waar hij het slachtoffer speelde. Hij kon niet met mij leven daarom moest hij wel voor een andere vrouw gaan. ik ben kapot geweest na mijn scheiding en heb er jaren over gedaan om het allemaal te begrijpen. Want ik was héél angstig en héél depressief . Wie kon bij mij leven dacht ik. Nu weet ik dat hij dit allemaal bij mij te weeg bracht. Ik had inderdaad een PTSS stoornis opgedaan door jaren mij te gebruiken en misbruiken. Nadat ik kennis had wat narcisme inhoudt is mijn genezingsproces in gang gezet. Ik durf nu zeggen ben blij dat hij voor een nieuwe vrouw heeft gekozen. Een man met nul empathie en alles draaide altijd om hem en als je iets deed wat hem niet aanstond dan werd er gebruld of volgde een stiltebehandeling. Dit nooit of te nooit nog. Maar wie in de cirkel zit van narcistische misbruik ziet het niet en naar de buitenwereld gedragen ze hun beter als perfect. Wie gelooft u dan? Het zijn de beste acteurs maar met één doel u kapot maken. Zijn ouders waren ook narcisten. Hij heeft een verschrikkelijke jeugd gehad heeft dit een narcist van hem gemaakt of is het erfelijk? Spijtig genoeg is narcisme veel te weinig bekend en al die het in de aandacht brengen dikke mercie. Want zo kan er eindelijk meer bekendheid komen en kunnen slachtoffers geholpen worden.

  Like

 10. Heel herkenbaar Annick.
  Ben na 17 Jr uit een destructieve relatie gestapt.Hij was een verborgen narcist.
  Alleen maar kleineren.
  Manipuleren stiltebehandelingen.
  Ik heb het allemaal gehad.
  De ene keer word je op een voetstuk gezet de andere x de grond ingestampt.
  Ik deugde niet mijn kids niet mijn moeder niet..Alle ziektes heb ik toegeschreven gekregen.
  Zijn moeder was ook een narcist
  Hij zag wel dat zijn moeder niet spoorde.Hij is precies hetzelfde.
  Gelukkig heeft hij de dag erna dat ik weg was al een ander slachtoffer.
  Ik heb nu geen last v hem
  Hoop dat het zo blijft🙏
  Ik heb alles v hem verwijderd telnr whatsapp.
  Ben v social media af.
  1 ding is zeker je moet maken dat je heel snel weg komt bij een narcist.

  Like

 11. Herkenbaar. 4 jaar geleden een eind gemaakt aan mijn huwelijk na jaren huiselijk geweld.
  Hij heeft nu een nieuwe relatie en ze genieten er maar wat van om te laten zien hoe gelukkig ze zijn ( steeds naar de sport van mijn dochter komen kijken als ik daar ook ben. Na 4 jaar kan ik er boven staan en geniet ik van de manege en de mensen die ik daar heb leren kennen.

  Hij kan veel proberen, maar ik doorzie zijn plannen. Ik hoop dat de kinderen dat uiteindelijk ook kunnen. En tot die tijd probeer ik zoveel mogelijk stabiel te blijven en een voorbeeld voor ze te zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.