De Grey Rock communicatie: als contact met de narcist onvermijdelijk is

Veel mensen die (nog) niet in staat zijn te breken met de narcist (om welke reden dan ook) zijn op zoek naar handvatten om de schade te beperken tijdens het communiceren met de narcistische persoon.

Dit artikel geldt niet als aanmoediging om het gedrag van de narcist te blijven tolereren. Als het enigszins mogelijk is, keer de narcist zo snel mogelijk de rug toe. Zeker als je er dagelijks mee te maken hebt is de schade te groot om te blijven dragen.

1. Benoem de narcist

  Vroeg of laat kom je manipulatieve en narcistische mensen tegen in het leven. Complexe mensen die er genoegen in scheppen je minderwaardig te doen voelen, je voor schut te zetten en je doen twijfelen aan jezelf. Als je nog maar denkt dat je met een narcistisch persoon te maken hebt is de kans ook erg groot dat je gelijk hebt.

    2. Pas je communicatie aan en blijf alert

  Mensen met een narcistische persoonlijkheid moet je anders behandelen dan een mentaal gezond persoon. Ga van de automatische piloot af. Communicatie met een narcist betekent alert zijn. Blijf aandachtig voor het effect die hij/zij bij jou wil uitlokken. Je staat voor puur beton. Kneden is onmogelijk. In veel opzichten moet je ze eigenlijk behandelen als kleine, verwende kinderen. Stel duidelijke grenzen en laat zo weinig mogelijk controle toe.

  3. Loop weg als je geconfronteerd wordt met narcistische woede

  Een narcist kan zonder reden ontploffen in een vreselijke woedeaanval ( narcissistic rage). Loop resoluut  weg en kom pas terug wanneer de stemming is verschoven. Je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van iemand anders.

  4. Kalmte zal je redden

  Ga niet in op conflict. Probeer ze niet duidelijk te maken waarom je anders denkt en voelt. It’s a waste of energy! Probeer bij confrontaties weg te kijken en start luchtig een ander gesprek over een totaal ander onderwerp. Ga nooit emotioneel reageren -onder geen enkele omstandigheid- hoe moeilijk dit ook is. Emotionele reactie of tegenstand is pure voeding voor de narcist. Die voeding schept hoe dan ook verbondenheid waardoor je dieper in het web van de narcist wordt gezogen.

  5. Probeer een narcist niet te veranderen, het is een kansloze missie

  Koester nooit de illusie dat je hem/haar kunt genezen. Denk zeker niet dat liefde investeren in een narcist maar één verschil zal maken. Integendeel, het werkt als het bevloeien van de woestijn. Je liefde helpt feitelijk de narcist brandstof om te zetten in nog meer destructie.

  6. Ga over in oppervlakkig communicatie modus

  Hou de conversaties kort en oppervlakkig. Geef niks prijs. Dit is zware uitdaging voor gevoelige mensen die veel diepgang bezitten maar de moeite waard om eraan te werken. Zeg vaak ; “hmm en ‘uhuh’. Gebruik ook spreekwoorden, zoals ‘leven en laten leven’ of ‘ smaken verschillen he’ en wissel af met losse uitspraken van het soort ‘Het is te hopen’, ‘Ik zou het ook niet weten’. Praat wel maar zeg weinig. Onthou altijd, hoe meer ze van je weten hoe meer ze tegen je gebruiken.

  7. Beperk contact met giftige mensen

  Denk vooral niet dat je een manier kunt vinden om langdurig deze situatie aan te houden. Al doe je nog zo je best, het werkt misvormend en frusterend jezelf anders en kleiner te moeten maken dan je bent. Beperk dus de tijd die je doorbrengt met deze personen. Compenseer door met leuke mensen om te gaan die jou wel weten te waarderen en waarbij je jezelf mag zijn.

  8. Toon geen enkele emotie tijdens de communicatie

  De regel is: betrek de narcist niet emotioneel tijdens het communiceren.

  Wanneer de narcist je probeert te manipuleren en provoceren, wat hij of zij onvermijdelijk zal doen, moet je een sfeer van professionele afstandelijkheid behouden.

  Probeer de narcist als bijna een vreemde te zien en communiceer met hem op dat niveau. Deze regel wordt de Grijze Rots (Grey Rock) communicatie genoemd.


  De Grey Rock methode is vooral een manier om een narcist of een andere emotioneel onevenwichtige persoon ertoe aan te zetten zijn interesse in jou te verliezen.

  Het verschilt van no contact  omdat je niet openlijk probeert contact met deze emotionele vampieren te vermijden. In plaats daarvan sta je contact toe, maar geef je alleen saaie, eentonige reacties, zodat de parasiet ergens anders heen moet voor zijn drama.

  Wanneer het contact met jou voor de narcist consequent onbevredigend wordt, wordt hij feitelijk opnieuw getraind om verveling te verwachten in plaats van drama.

  Narcisten zijn verslaafd aan drama en conflict en kunnen het niet uitstaan ​​zich te vervelen. Grey Rock is een manier om de narcist op te leiden om je te zien als een onbevredigend slachtoffer.


  Een andere reden om Grey Rock te gebruiken, is om te voorkomen dat je in de eerste plaats een doelwit wordt. Als je merkt dat je in het gezelschap vertoefd van één of meer narcistische persoonlijkheden -misschien werk je met hen samen of zijn ze lid van je familie-is het belangrijk om hun afgunst niet te activeren. Door de Grey Rock methode te gebruiken, verdwijn je geruisloos naar de achtergrond.
  Als je een relatie met een narcist moet blijven voortzetten kan Grey Rock je ook van dienst zijn.

  Ouders die co-ouderschap delen met een narcistische ex, kunnen Grey Rock gebruiken als de ex-partner probeert hun emoties te activeren. Over het algemeen is de hoofdregel in omgang met narcisten, toon geen emotie voor aanstootgevende gedrag of de woorden.

  Een narcist verveelt zich snel. Hij of zij heeft constante stimulatie nodig om verveling te voorkomen. Het is niet het type verveling dat normale mensen ervaren; het is meer het type verveling, dat verwijst naar een benauwende verveling of lusteloosheid.

  Drama en conflict is een remedie die narcisten toepassen tegen verveling. Voor drama hebben ze een publiek en spelers nodig. Zodra er drama ontstaat, voelen ze zich weer compleet en ‘alive’.

  Een narcist is verslaafd aan macht. Zijn macht wordt verworven door toegang te krijgen tot onze emoties. Hij is zich daar scherp van bewust en test ons voortdurend om er zeker van te zijn dat we nog steeds onder zijn controle staan.

  Hij moet voelen dat we hem nog steeds graag willen pleasen en behagen, hem gelukkig willen maken en zijn woede willen vermijden.


  Hiervoor lokt hij drama en conflict uit zodat hij de kracht van het manipuleren van onze emoties als het ware kan uittesten.

  Zoals met elke verslaving, is het zeer bevredigend voor de narcist om een dosis emotionele reactie te ontvangen. Hoe vaker hij een beloning ontvangt voor zijn dramatische gedrag, hoe meer verslaafd hij wordt.

  Omgekeerd, wanneer de beloning niet meer komt, raakt hij geïrriteerd.

  Hij ervaart verveling en hij zal dit pareren door meer drama te creëren. Als we op koers blijven en geen emoties vertonen, zal hij/zij uiteindelijk besluiten dat zijn speeltje is gebroken. Hoogstwaarschijnlijk glijdt hij weg om een ​​nieuw speeltje te vinden.

  Bron: destructieve relaties op de schop-Jan Storms, Letmereach.com The Grey Rock method of dealing with psychopaths.

  7 gedachtes over “De Grey Rock communicatie: als contact met de narcist onvermijdelijk is

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.