Narcistisch misbruik & vechtscheiding/ co-ouderschap/ ouderverstoting coaching

Als je samenleeft met een narcist is het heel erg lastig om je uit zijn macht te ontworstelen. Eenmaal zover begint even grote uitdaging. Onvoorbereid scheiden van een narcist is alsof je geblinddoekt de autosnelweg oversteekt.

Scheiden van een narcist is emotioneel maar ook op sociaal en financieel vlak erg zwaar. Je moet overzicht hebben, weten wie je tegen je hebt en welke stappen je moet zetten. Want het spreekwoord “een gewaarschuwd mens is er twee waard” is hier zeker van toepassing.

Coaching voorbereiding op de echtscheiding

Ik help je met de weerstand die je zal voelen om te gaan. Zowel emotioneel als praktisch.

Een stappenplan is hier meer dan ooit op zijn plaats.

Narcisten hebben er moeite mee te erkennen dat anderen wensen, ervaringen en gevoelens hebben die verschillen van die van henzelf. Bovendien betekent een scheiding afstand nemen, en dat is nu net wat tegengesteld is aan hun eigen doel, controle houden.

De narcist verandert in een monster als hij, of jij, besluit te gaan scheiden. Elke narcist beschuldigt zijn (ex) partner valselijk, dit kan extreem worden met veel sociale gevolgen voor jou en je kinderen. Vergelijk het met een oorlog waar alle wapens toegestaan worden

Wat staat er jou te wachten?

 1. Een waterval aan conflict, alles zal buitenproportioneel uitvergroot worden
 2. Afspraken zullen niet worden nagekomen, ondanks vonnis
 3. Zeer dwingende en dreigende communicatie
 4. De buitenwereld wijsmaken dat jij een slechte persoon bent is het ultieme doel
 5. Op de rechtbank komt de narcist over als geloofwaardige partij
 6. Je wordt in een juridische rollercoaster meegesleurd
 7. De kinderen worden als wapen tegen je gebruikt
 8. De narcist zal je niets gunnen
 9. Vernedering en minachting alom

Coaching co-ouderschap met een narcistische ex

Co-ouderschap met een narcistische ouder is een hele zware beproeving. Omdat rechters en het grote merendeel van de hulpverleners tot op heden nog steeds geen rekening houden (ze hebben geen enkele kennis van deze materie) met een narcistische vader of moeder, wordt co-ouderschap toegekend aan personen die niet in staat zijn een gezonde inzicht te hebben in de behoeftes van kinderen.

De schade proberen te beperken is dan het enige alternatief

 • Worden de gemaakte afspraken nageleefd?
 • Kom je wel voldoende los uit de invloedssfeer van een narcist?
 • Hoe communiceer je met de narcist?

Ik help je met ondersteuning en tips om de co-ouderschap in de prille fase na de echtscheiding te veranderen in parallel ouderschap. Samen finetunen we hoe je de weerstand van de narcistische ouder zo goed als mogelijk opvangt en je je eigen leven ondanks de complexiteit van het co-ouderschap toch kunt invullen.

Coaching ouderverstoting met een narcistische ex

Ouderverstoting (PAS) komt voor bij high conflict (v)echtscheidingen als een ouder het kind of de kinderen tegen de andere ouder opsteekt. Deze verstotende ouders zijn zich er vaak niet van bewust dat hun persoonlijke gevoelens over hun ex NIET met de realiteit stroken. Ze zitten over het algemeen zo vast in een allesverwoestende woede, dat de andere ouder laten lijden hun enige doel is. Ze zijn niet in staat om te overzien wat deze vreselijke onrechtmatige daad veroorzaakt.

Ouderverstoting kun je het beste vergelijken met een sekte. De ouder die de ouderonthechting in gang zet, de programmerende ouder, isoleert het kind van de andere ouder, de verstoten ouder.

Met als bedoeling het kind de irreële realiteit te voeden zodat het kind deze uiteindelijk als waarheid zal aannemen. De term ouderverstoting is een zeer gecontesteerd begrip. Vaak heeft één van de ouders een persoonlijkheidsstoornis zoals borderline, narcisme of psychopathie waarbij deze mensen een verminderde en/of zeer gebrekkige empathie en gewetensfunctie hebben. Het heeft dus geen enkele zin om die mensen aan te spreken op hun moraal. Iemand met een verminderde gewetensfunctie zal zich niet anders gaan gedragen als hij op zijn geweten wordt aangesproken.

Als je hiermee als ouder wordt geconfronteerd krijg je te maken met allerlei emoties zoals frustratie, woede, verdriet en vooral onbegrip van de buitenwereld.Het voelt onnatuurlijk wanneer je eigen kind afstand van je neemt, terwijl er voor de scheiding dikwijls een goede band was. Ouderverstoting bij een moeder is bovendien een immens taboe. Je schaamt je daarom hier vrij over te praten.

Ik help je eerst en vooral door naar je verhaal te luisteren. Ook ik werd hiermee geconfronteerd. Ik begrijp dus wat je als verstotende ouder ondergaat. Omdat in de meeste gevallen ook hier ons rechtssysteem (en hulpverleners) geen ervaring mee heeft, sta je hiermee in de kou. Ik leg je uit wat er is gebeurd en hoe je met je kind om moet gaan als hij/zij nog wel contact met je heeft. Vanuit wie ik ben, vanuit wat ouderverstoting met mij deed en hoe ik dit doorheen de jaren heb ervaren, wil ik een meerwaarde voor jou betekenen.

Tarieven

INTAKE- duur 120 min- €100*

In dit eerste gesprek leren we elkaar beter kennen. Ik luister aandachtig naar je verhaal en ga na of je met narcistisch misbruik te maken hebt (m.b.t vechtscheiding en/of co-ouderschap en/of ouderverstoting). Handvatten in de vorm van inzicht en tools afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, is wat ik je tijdens deze intake al bied. Wil je graag verder aan de slag om te leren hoe je hier tegen kunt wapenen en dit emotioneel kunt dragen dan bied ik je twee mogelijkheden aan:

 1. Vervolggesprek(ken): losse sessie als jij er behoefte aan hebt — duur 90 min- €80*
 2. Coachingtraject : een individuele begeleiding op maat van 5 sessies van 90 min ) te verspreiden over max. 3 maanden. Prijs: €350 (eenmalig te betalen of in 2 betalingen van 175 euro)

*Heb je een uitkering of leefloon, dan is er een special tarief voorzien (mits bewijs)