Doorbreek je codependentie patronen coaching

Wat is codependentie?

Onze primaire verzorgers, moeder en vader, voorzien vanaf onze prille babytijd in onze emotionele behoefte.

Denk maar aan veiligheid en verbondenheid. (Liefde, affectie, bevestiging, troost…)

Het wel of niet invulling krijgen van je emotionele behoeften heeft een grote invloed op je volwassen leven.

Als opgroeiend kind is emotionele verwaarlozing veelal subtiel aanwezig.

De ouders lijken en gedragen zich heel normaal, ze zorgen voor het lichamelijk welzijn van hun kind(eren), eten, woonst en school.

Je voldoende veilig voelen om volledig openhartig te zijn heet emotionele intimiteit.

Als je echter (een) emotioneel onvolwassen ouder(s) hebt, die vooral met zichzelf bezig zijn, dan is de kans heel groot dat ze jouw innerlijke behoeftes niet opmerken. Deze ouder(s) beschikken niet over de juiste handvatten om hun kind(eren) emotionele steun te bieden.

Als er in onze kindertijd onvoldoende invulling is gegeven aan onze emotionele behoeften, zullen we ons onbewust aangetrokken voelen bij mensen waarbij we onze vroegere relatiepatronen met onze ouders kunnen herhalen.

Geen enkele baby wordt codependent geboren.

Codependentie is aangeleerd gedrag, een reactie (overlevingsmechanisme) op onveilige hechting.

Een codependent werd onbewust aangeleerd door een gebrekkige emotionele intimiteit om zijn/haar eigenwaarde afhankelijk te maken van de bevestiging en liefde die hij/zij krijgt van de buitenwereld.

Hoe herken je codependentie?

Codependentie is als het ware trance gedrag waarin je onbewust steeds de behoeften en wensen van de ander belangrijker maakt dan van jezelf.

  • Moeite hebben om beslissingen te nemen in een relatie.
  • Moeite hebben met het identificeren van je gevoelens.
  • Moeite hebben met duidelijke communicatie in een relatie.
  • De goedkeuring van anderen meer waarderen dan jezelf.
  • Angst voor verlating of een extreme behoefte aan goedkeuring ervaren.
  • Vastzitten in een liefdesrelatie, waarvan je rationeel weet dat deze ongelijkwaardig en ongezond voor je is, maar waarvan je emotioneel niet los kunt komen.
  • Een bovenmatige verantwoordelijkheidsgevoel ondervinden voor het gedrag van anderen.

Om te voorkomen dat je codependentie doorgeeft aan je kinderen, is het belangrijk om jezelf te helen. Het is daarom erg belangrijk om je eigen codependente eigenschappen te identificeren zodat je je eigen kind actief kunt leren te gaan denken, voelen en anders dan jou te gaan handelen.

Wat houdt een coaching in?

Ik help je erachter te komen hoe ouderlijke boodschappen uit het verleden jou in het nu, nog in de weg staan. De sleutel om het patroon te doorbreken is net de bewustwording van dit onbewuste patroon. We gaan samen aan de slag om je onbewuste valkuilen onder de loep te nemen. Je leert om niet langer een speelbal te zijn van je vroegste programmering.

Ik help je op een juiste manier om te gaan met emotieregulatie en de juiste waarde toe te kennen aan je eigen behoeftes en verlangens. Daarnaast leer ik je om gezonde persoonlijke grenzen te creëeren.

Tarieven

Eerste gesprek (intake) – duur 120 min – €100*

In dit gesprek leren we elkaar beter kennen. Ik luister aandachtig naar je verhaal en ga na of er hier sprake is van codependentie. Handvatten in de vorm van inzicht en tools afhankelijk van jouw persoonlijke situatie is wat ik je tijdens deze intake al bied.

Ga je graag verder aan de slag om je patronen van mede-afhankelijkheid te doorbreken dan bied ik je twee mogelijkheden:

  • Vervolggesprek: losse sessie als jij er behoefte aan hebt- 90 min- €80
  • Coachingtraject: een individuele begeleiding op maat van 5 sessies van 90 min te spreiden over max. 3 maanden- €350 (eenmalig te betalen of in 2 betalingen van 175 euro)