Doorbreek je codependentie patronen

Codependentie is een symptoom van het gekwetst innerlijk kind dat nog steeds actief is in veel volwassenen. Ervaringen uit de vroege jeugd zijn vaak bepalend voor wie je nu bent.

De basis van minderwaardigheidsgevoelens en onzekerheid ligt vaak in de kindertijd. Ook perfectionisme, angst en agressie kunnen duiden op een beschadiging van het innerlijk kind.

Je innerlijk kind is de echo van het kind dat je ooit was. We hebben allemaal onze eigen geschiedenis en we zijn allemaal beïnvloed door onze omgeving, gebeurtenissen en de belangrijke mensen om ons heen.

Ons innerlijk kind heeft die herinneringen en hun impact op ons, als het ware opgeslagen.

Bij veel mensen is het zo, dat het innerlijk kind om aandacht blijft vragen, dat merk je als je hoofd en hart nog niet samen werken.

Ik help je erachter te komen hoe ouderlijke boodschappen uit het verleden jou in het heden nog steeds in de weg staan.

Hoe herken je codependentie?

Kenmerkend gedrag van van codependentie omvat: overmatig zorg dragen, drang naar controle en een sterke preoccupatie met mensen en zaken buiten jezelf.

  • Moeite hebben om beslissingen te nemen in een relatie.
  • Moeite hebben met het identificeren van je gevoelens.
  • Moeite hebben met duidelijke communicatie in een relatie.
  • De goedkeuring van anderen meer waarderen dan jezelf.
  • Gebrek aan vertrouwen in jezelf, laag zelfbeeld.
  • Angst voor verlating of een obsessieve behoefte aan goedkeuring voelen.
  • Vastzitten in een liefdesrelatie, waarvan je rationeel weet dat deze ongelijkwaardig en ongezond voor je is, maar waarvan je emotioneel niet los kunt komen.
  • Een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel voelen voor het gedrag van anderen.

Om te voorkomen dat je codependentie doorgeeft aan je kinderen, is het belangrijk om jezelf te helen. Het is daarom belangrijk om je eigen codependente eigenschappen te identificeren. zodat je je eigen kind actief kunt leren te gaan denken, voelen en anders dan jou te gaan handelen.