Coaching vechtscheiding en/of co-ouderschap of ouderverstoting

Als je samenleeft met een narcist is het heel erg lastig om je uit zijn macht te ontworstelen. Onvoorbereid scheiden van een narcist is letterlijk de hel

Scheiden van een narcist is emotioneel maar ook op sociaal en financieel vlak erg zwaar. Scheiden is nog zwaarder als je niet weet waar je aan toe bent. Je moet overzicht hebben, weten wie je tegen je hebt en welke stappen je moet zetten.

Coaching voorbereiding op de scheiding

Ik help je met de weerstand die je zal voelen om te gaan. Zowel emotioneel als praktisch. Een stappenplan is hier meer dan ooit op zijn plaats.

Narcisten hebben er moeite mee te erkennen dat anderen wensen, ervaringen en gevoelens hebben die verschillen van die van henzelf. Bovendien betekent een scheiding afstand nemen, en dat is nu net wat tegengesteld is aan hun eigen doel, controle houden.

De narcist verandert in een monster als hij, of jij, besluit te gaan scheiden: iedere narcist beschuldigt zijn (ex) partner valselijk. Dit kan extreem worden, met veel sociale gevolgen voor jou en je kinderen.

Vergelijk het met een oorlog waar alle wapens toegestaan worden:

 • De andere partner vernederen
 • Minachten en klein houden
 • Geen greintje empathie vertonen
 • Heel conflictueus zijn, het conflict uitvergroten
 • Afspraken niet nakomen
 • Zeer dwingend en dreigend spreken
 • De buitenwereld wijsmaken dat je een slecht persoon bent
 • Op de rechtbank als geloofwaardige partij overkomen
 • Jou in een juridische rollercoaster dwingen
 • Zelden kan een narcist zich inhouden aan de bemiddelingstafel en worden de kinderen betrokken partij. De kinderen als inzet van de scheiding.

Coaching co-ouderschap met een narcistische ex

Co-ouderschap met een narcist is een hele zware beproeving.

Omdat rechters en het grote merendeel van de hulpverleners tot op heden nog steeds geen rekening houden (ze hebben geen enkele kennis van deze materie) met een narcistische vader of moeder, wordt co-ouderschap toegekend aan personen die niet in staat zijn een gezonde inzicht te hebben in de behoeften van kinderen. De schade proberen te beperken is dan het enige alternatief.

 • Worden de gemaakte afspraken nageleefd?
 • Kom je wel voldoende los uit de invloedssfeer van een narcist?
 • Hoe communiceer je met de narcist?

Ik help je met ondersteuning en tips om de co-ouderschap in de prille fase na de echtscheiding op poten te zetten . Samen finetunen we hoe je de weerstand van de narcistische ouder zo goed als mogelijk opvangt en je je eigen leven ondanks de complexiteit van het co-ouderschap toch kunt invullen.

Coaching co-ouderschap en ouderverstoting

Ouderverstoting (PAS) komt voor bij high conflict (v)echtscheidingen als een ouder het kind of de kinderen tegen de andere ouder opsteekt. Deze verstotende ouders zijn zich er vaak niet van bewust dat hun persoonlijke gevoelens over hun ex NIET met de realiteit stroken. Ze zitten over het algemeen zo vast in een allesverwoestende woede, dat de andere ouder laten lijden hun enige doel is. Ze zijn niet in staat om te overzien wat deze vreselijke onrechtmatige daad veroorzaakt.

Ouderverstoting kun je het beste vergelijken met een sekte. De ouder die de ouderonthechting in gang zet, de programmerende ouder, isoleert het kind van de andere ouder, de verstoten ouder. Met als bedoeling het kind de irreële realiteit te voeden zodat het kind deze uiteindelijk als waarheid zal aannemen.

De term ouderverstoting is een zeer gecontesteerd begrip. Vaak heeft één van de ouders een persoonlijkheidsstoornis zoals borderline, narcisme of psychopathie waarbij deze mensen een verminderde empathie en een verminderde gewetensfunctie hebben. Het heeft dus geen enkele zin om die mensen aan te spreken op hun moraal. Iemand met een verminderde gewetensfunctie zal zich niet anders gaan gedragen als hij op zijn geweten wordt aangesproken.

Als je hiermee als ouder wordt geconfronteerd krijg je te maken met allerlei emoties zoals frustratie, woede, verdriet en vooral onbegrip van de buitenwereld .Het voelt onnatuurlijk wanneer je eigen kind afstand van je neemt, terwijl er voor de scheiding dikwijls een goede band was.

Ik help je eerst en vooral door naar je verhaal te luisteren. Ook ik werd hiermee geconfronteerd. Ik begrijp dus wat je als verstotende ouder ondergaat. Omdat in de meeste gevallen ook hier ons rechtssysteem (en hulpverleners) geen ervaring mee heeft, sta je hiermee in de kou. Ik leg je uit wat er is gebeurd en hoe je met je kind om moet gaan als hij/zij nog wel contact met je heeft. Vanuit wie ik ben, vanuit wat ouderverstoting met mij deed en hoe ik dit doorheen de jaren heb ervaren, wil ik een meerwaarde voor jou betekenen.

Tarieven

Eerste gesprek (intake) – duur 120 min- €90*

In dit gesprek tasten we de klik af, en aan de hand van ons gesprek ga ik na of je met narcistische ex te maken en/of ouderverstoting. We bespreken onderling wat in jouw geval het beste werkt (zowel praktisch als financieel). Wil je graag verder aan de slag om te leren hoe je hier tegen kunt wapenen en emotioneel kunt dragen dan bied ik je twee mogelijkheden:

Vervolggesprek: losse gesprekken op afroep – duur 90 min- €70*

Coachingtraject voorbereiding op scheiden met de narcist, co-ouderschap met de narcist en/of ouderverstoting : een individuele begeleiding van 5 sessies van 90 min (ter plaatse of online) te spreiden over max. 3 maanden. Dit compacte traject verhoogt bovendien de wederzijdse betrokkenheid. Een intense duik in je dagelijks leven om emotioneel weerbaar te worden met de juiste tools en inzichten in jouw persoonlijke situatie.

Prijs: €300 (eenmalig te betalen of in 2 betalingen van 150 euro)

*Heb je een uitkering of leefloon, dan is er een korting mogelijk (mits bewijs)

Wil je een coaching afspraak? Heb je een vraag?

Contacteer me via onderstaand formulier of via mail of telefoon.