Verlatingsangst coaching

Relaties veroorzaken geen pijn of ongeluk, ze brengen alleen de pijn en het ongeluk naar buiten die in jou zitten.

Eckhart Tolle

Wat is bindingsangst en hoe herken je het?

Verbinding is een menselijke basisbehoefte.

Eenmaal geboren gaat een baby direct op onderzoek uit. Denk maar aan het allereerste contact dat een baby maakt door de oogjes op te richten en zich, met een frons, te focussen op de eerste ontmoeting met de mama.

De overleving van het kind hangt volledig af van zijn verzorger(s), en als ze dan geconfronteerd worden met (een) ouder(s) die zijn/haar emotionele behoeften niet kan invullen , creëert dat een hoge mate van angst. Als een kind voortdurend verlies ervaar zonder de psychologische en fysieke veiligheid die je nodig hebben, voelt dit aan als verraad van de liefde.

Problemen die ontstaan rond verlating kunnen iemands hele leven beïnvloeden, vooral wat betreft hun relaties met andere mensen. Hechten is hetzelfde als erkennen dat de ander belangrijk voor je is. Je gaat je op een dieper niveau verbinden. Het hechtingspatroon dat we als kind ervaren hebben bij onze ouders, herhalen we (onbewust) in latere liefdesrelaties.

Verlatingsangst kan ertoe leiden dat je jezelf afschermt om te voorkomen dat je gekwetst wordt. Of je kan onbewust relaties saboteren.

Zowel fysieke als emotionele afstandelijkheid uit je kindertijd , hoeft echter geen levenslange straf te zijn. Als je begint met het herkaderen van hoe je verlating je leven heeft beïnvloed, kun je beginnen je strijd om te zetten in iets positiefs

Kenmerken van verlatingsangst

 • Je hebt moeite met alleen zijn en alleen dingen doen.
 • Binnen een relatie heb je continu bevestiging nodig
 • Als je partner de relatie heeft verbroken, zie je al snel alleen maar haar/zijn positieve kanten.
 • Als je iemand hebt ontmoet, ben je voortdurend met hem/haar bezig.
 • Je bent vaak onzeker of jaloers in een relatie, bang dat de ander je verlaat.
 • Je bent in een relatie meer met de ander bezig dan met jezelf.
 • Je probeert de relatie te behouden ook al is deze niet wederkerig of zelf toxisch.
 • Je bent vaak op zoek naar aandacht, bevestiging en houvast bij anderen en daar erg op gericht.
 • Onbewust trek je emotioneel onbereikbare partners aan. (artner met bindingsangst, narcist, Borderline)
 • Je claimt, klamp je vast in een poging controle te houden over de ander.

Wat houdt een verlatingsangst coaching in?

 1. We nemen het gezin waar jij opgroeide onder de loep: hoe werd er omgegaan met emoties, behoeftes en waar stond verbinding voor.
 2. We gaan na welke patronen van toen, jou op heden nog belemmeren. Jouw behoeftes, ingesleten denkpatronen, de manier waarop je hierop reageert. Je leert verbanden leggen tussen je angst en je handelingen.
 3. Ik leg je uit wat de dynamiek inhoudt tussen de verlatingsangstige en de bindingsangstige. Keer op keer triggeren beide elkaar in hun kernwonde. Dit soort relaties kunnen jarenlang aanhouden, in een pijnlijk patroon en aantrekken en afstoten.
 4. We werken samen aan het vergroten van je zelfvertrouwen en we gaan aan de slag met mindful dating om je kansen te vergroten bewust een partner te kiezen die bij jou past.

Tarieven

Intake (eerste gesprek)€ 100120 min (2 uur)
Vervolgsessie (lossen afspraak)€ 80 90 min (1,5 uur)
Traject (5 sessies)€ 350* 90 min (1,5 uur)
*Eénmalig te betalen of in 2 betalingen van €175