Wat is codependentie?

In het algemeen wordt codependentie gebruikt om de aandoening te karakteriseren die zijn oorsprong vindt in disfunctionele gezinnen.
In deze disfunctionele gezinnen worden kinderen noodgedwongen aangeleerd de ouderlijke tekortkomingen te overcompenseren.
Hierdoor ontwikkelen ze een overmatige gevoeligheid (overgevoeligheid) voor de behoeften van anderen.
De codependente volwassene is de uitgegroeide versie van het codependente kind dat versneld moest opgroeien omdat één ouder (of beide) emotioneel ongezond was/waren.
Als volwassene herhalen ze onbewust hetzelfde negatieve patroon (=gekende comfort zone) waarin zorgen voor de ander ten koste gaat van zichzelf.
Hoe herken je een codependente relatie?
1. Je bent ervan overtuigd dat jouw liefde je partner zal veranderen

Ook al ben je er in het verleden niet in geslaagd om je partner te laten veranderen, je blijft het proberen. Je bent er zeker van dat je gelukkig zou kunnen zijn, als ze maar naar je zouden luisteren.
Mensen in een codependente relatie proberen elkaars negatieve gedrag te corrigeren in plaats van de eigen destructieve gewoonten te veranderen.
2. Je zegt ja als je nee voelt, en voelt je dan wrokkig

Toegeven aan de eisen van je partner in een poging hem te pleasen is op termijn contraproductief. Het is schadelijk voor je persoonlijke integriteit. Om de cyclus van een codependente relatie te doorbreken, moet je leren je eigen behoeften te vervullen, zonder de hulp van je partner.
3. Je hebt zoveel liefde te geven, maar je partner verwerpt het

Geven tot het pijn doet, is de trieste uitkomst als je een codependente relatie hebt. Je overlaadt je partner met liefde, aandacht en steun, je helpt ze met financiële en emotionele problemen, maar ze lijken zichzelf niet te kunnen genezen, ondanks je liefde.
4. Je stemming is afhankelijk van het humeur van je partner

Je bent overgevoelig voor de stemming en behoeften van je partner, boven die van jezelf. Je kunt niet veranderen hoe ze zich voelen, maar je kunt wél je eigen emotionele toestand bepalen en hoe je reageert op zijn gemoedstoestand.
5. Je onderneemt zelden of nooit iets zonder je partner

Is het omdat je niet vertrouwt wat hij anders zal doen of heeft je partner controle over je komen en gaan?
In een codependente relatie proberen één of beide partners het gedrag en de persoonlijke vrijheid van de andere persoon te beheersen.
6. Je bent bang dat je partner je verlaat

Je onzeker voelen over je relatie is de norm in een codependente verbintenis. Je voelt je dermate minderwaardig dat je je zelfs afvraagt waarom de ander bij jou zou blijven. Je zelfbeeld is tot op het dieptepunt gedaald als je te maken hebt met verlatingsangst.
7. Je fantaseert over hoe het zou voelen om je partner te verlaten

Het leven zou zoveel beter zijn met iemand die je behoeften begrijpt, naar je luistert of die in ieder geval niet altijd boos of geërgerd is.
Hoewel deze gedachten vaak door je hoofd gaan, is de kans dat je er echt iets mee doet klein. Dit is de aard van een codependente relatie.
8. Het gedrag van je partner is grensoverschrijdend

Iedereen is weleens bang en iedereen heeft zijn angsten. Thuis is echter de plaats waar je je veilig zou moeten voelen. Als je bang bent van je partner, dan is er iets mis. Bepaalt je partner wat je wel en niet kunt doen? Beperkt hij je vriendschappen met anderen? Ben je bang om aan te geven wat jij wilt? Wik en weeg je al je woorden?
Het meest kenmerkende signaal dat er iets niet klopt in je relatie is angst voor je partner. Als je het gevoel hebt op eieren te moeten lopen als je partner er is, dan is de kans zeer groot dat je een ongezonde relatie hebt en er sprake is van (emotioneel) geweld.
Ongezonde relatie
Een codependente relatie is een ongezonde verbintenis waarin geen van beide partners gelukkig is.
De realiteit van jullie relatie wil je niet onder ogen zien, omdat je dan aan jezelf zou moeten toegeven dat je met lege handen staat. Inzien dat al je inspanningen om de dingen tussen jullie beter te maken helemaal voor niets zijn geweest is, is een té heftige confrontatie die je het liefste uit de weg gaat.
De heftige ups en downs in je relatie verwar je bovendien met liefde.
Je weet niet hoe een gezonde liefdesrelatie eruit ziet en dus zie je de emotionele intensiteit in je relatie als het bewijs van intense liefde.
Kost het mij meer dan het mij oplevert?’ Als het antwoord ‘ja’ is, dan gaat er iets niet goed. Uiteindelijk ben jij de belangrijkste persoon in je eigen leven en gaat het er om dat jijzelf gelukkig bent.