De complexe narcistische scheiding

Complexe scheidingen die jaren duren en veel juridische kosten met zich meebrengen, hebben vaak één ding gemeen: een narcistische partner.

In feite zijn het advocatenkantoor en de rechtszaal vaak nieuwe wapens voor een narcistische persoon om tijdens een scheiding hun voormalige echtgenoot te vernederen en terug te pakken. 

Enkele veel voorkomende gedragingen die de narcistische ex-partner tijdens een scheiding vertoont, op een rijtje.


1. Gebruik van een rookgordijntactiek om informatie te verbergen


De narcist verbergt en verbuigt details over inkomsten, uitgaven, bezittingen en schulden. Soms gebruiken ze ingewikkelde constructies om dit te doen, of eenzijdige geldtransacties tussen verschillende accounts. Dit kan leiden tot het gevoel dat je alleen weet wat je narcistische partner wil dat je weet, waarbij de waarheid wordt verborgen als een naald in een hooiberg.


2. De aandacht van zichzelf afleiden om de eigen positie te verbeteren

Een narcistische ex-partner zal vaak ongegronde beschuldigingen uiten over zijn/haar ex en (verbaal) agressief uit de hoek komen.

Jou om uitleg vragen en de rollen dusdanig omkeren (projectie), dit om de aandacht af te leiden van hun eigen oneerlijk gedrag en zich onberispelijk te doen voorkomen.

3. Arrogantie en minachting voor het rechtssysteem


Gezien zijn neiging een overmatig opgeblazen gevoel van eigenwaarde te hebben, kan het godcomplex van de narcist deze ertoe brengen om koppig te blijven geloven dat ze andere te slim af zullen zijn.

4. De regels gelden niet voor hen


Narcisten denken vaak dat het rechtssysteem niet op hen van toepassing is, en willen in plaats daarvan hun zaak bepleiten met behulp van eigen verzonnen regels en wetten. 

Ook al ontvangen ze nauwkeurig juridisch advies, ze zijn niet bereid om ernaar te handelen, waardoor het hele proces uitgerokken wordt. 

In feite geniet een narcist ervan zijn ex door de modder te slepen en haar op buitensporige hoge juridische kosten te jagen, zodat ze zich eindelijk zal onderwerpen aan zijn positie.

5. NEEMT de touwtjes in handen tijdens onderhandelingen


Een narcist wil meestal de agenda, het tijdschema en het proces beheersen. Als ze zich niet in charge van de situatie voelen, zullen ze zich waarschijnlijk terugtrekken en niet reageren, waardoor onderhandelingen vaak op niets uitlopen.

Algemeen geldt dat narcisme een blinde vlek is in de rechtbank.

Sterker nog, als je het woord uitspreekt, dan lijk je zelf een labiel persoon die zijn ex wil ondermijnen. Terwijl het tegendeel aan de hand is. 


Scheiden van een narcist is een lijdensweg die een zeer goede voorbereiding vraagt. Ga vooral niet impulsief en emotioneel te werk want dan ben je bij voorbaat de grote verliezer.

Als je van een narcist scheidt, moet je erop voorbereid zijn dat je partner een mega show zal opvoeren, want zijn optreden in de rechtbank is de ultieme kans om zijn rol als slachtoffer te demonstreren.

Eindelijk kunnen ze de wereld bewijzen waarom je een vreselijke bitch en/of waardeloze moeder bent. Het ergste wat je dus kunt doen, is dus emotioneel reageren. Al je emoties en wat je voelt zijn niet relevant. Stop met voelen en begin te denken!

Speel advocaat van de duivel, welke argumenten zal je narcistische ex-partner gebruiken? Met welke feiten komen ze op de proppen die jouw posities kunnen schaden? Blijf objectief en scherp, hoe zwaar het ook is.

Wees voorbereid!

Scheiden van een narcist is een lijdensweg die een zeer goede voorbereiding vraagt.

Ga vooral niet impulsief en emotioneel te werk want dan ben je bij voorbaat de grote verliezer. Beperking van pen en tong is de sleutel.

Weet hoe riskant alle communicatie is met een narcistische ex omdat hij waarschijnlijk je teksten en emails tegen jou zal gebruiken in de rechtbank.

Hou in gedachten dat de narcist het verhaal moet beheersen vanwege zijn laag zelfrespect en de noodzaak om gezien te worden als de goede.

Laat je dus niet verleiden tot haatmails of pittig chatverkeer.

Het is je achteraf moeilijk voor te stellen waarom je ooit met een narcist bent getrouwd. Vergeef jezelf. Het is goed, je hebt het deze keer niet zien aankomen, maar nu weet je wat narcistisch gedrag is.

Aan jou nu om de volgende keer op te letten (wanneer je er klaar voor bent) als je een nieuwe en waardevollere partner wenst te vinden.

Tenslotte, hoewel van een narcist scheiden heel pijnlijk is, zullen de pijn en problemen niet eeuwig duren. Zoals het gezegde luidt, this too shall pass.

Nota: Omwille van de leesbaarheid verwijs ik naar de narcist als een “hij” en naar het slachtoffer van narcisme als een “zij.” Dit is puur taalkundig gekozen. Het is niet de bedoeling te concluderen dat narcisten altijd mannen zijn en dat slachtoffers van narcisme altijd vrouwen zijn! Er zijn heel wat mannen slachtoffer van een vrouwelijke narcist!

3 gedachtes over “De complexe narcistische scheiding

  1. Allemaal zeer herkenbaar.
    Alle procedures ondertussen al 2,5 jaar lopende. Familierechtbank, jeugdrechtbank, beslagrechter, correctionele rechtbank, hof van beroep… vereffening verdeling…
    Het verborgen narcisme wordt niet herkend waardoor heel veel schade werd berokkend en de manipulaties blijven voortduren en lukken.
    Victim blaming is vreselijk.

    Ik zoek een advocaat met kennis van narcisme.

    Like

  2. Het is alsof je mijn ex-zwager omschrijft. Tot op de letter. En dan is het van mij nog niets eens mijn partner geweest, toch een hoop ellende meegemaakt met die man. Goede tips, kan ik dus zeggen. En zo’n advocaat met specialisatie narcisme is een goed idee!

    Like

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.