Narcistische projectie herkennen en hanteren

Narcistische projectie gunt ons eigenlijk een blik in het hoofd van de narcist.

Projectie is niets anders dan het opnoemen van wat ze zelf zijn.

Ze beschuldigen jou van wat ze doen of van plan zijn te doen. Ze gooien alle ongemakkelijke gevoelens naar je toe omdat ze er zelf niet mee willen of kunnen omgaan. Ze werpen hun schaamte op jou zodat ze er niet mee te maken krijgen. Ze beschuldigen jou voor wie ze zijn en wat ze doen, omdat ze niet in staat zijn om die schuld zelf te voelen.

Feitelijk is projectie een onbewuste manier om het bestaan ​​van iets in jezelf te ontkennen en het aan anderen toe te kennen, het te externaliseren.

De narcist projecteert omdat hij/zij eenvoudigweg geen verantwoordelijkheid voor zijn pathologie kan en wil nemen.

Narcisten worden niet graag geconfronteerd met het feit dat ze leeg zijn, hulp nodig hebben, pathologisch jaloers zijn en vreselijk omgaan met andere mensen. Ze verafschuwen hun eigen gevoelens van kwetsbaarheid, diepe schaamte en onwaardigheid.

Wanneer het ‘masker’ er niet meer in slaagt de undercover hoog te houden, komt narcistische verwonding boven water.

Dit voelt als een emotionele vernietiging van de narcist. Het is ondenkbaar, ondraaglijk en zal tot elke prijs worden vermeden.

Jij ervaart dit niet, je bent in staat om te accepteren dat je soms ‘fout’ en dus ‘onvolmaakt’ bent en beseft dat dit een onderdeel is van de normale menselijke ervaring.

‘Normale’ mensen vinden dit geen fijn gevoel, maar kunnen dit accepteren en er de verantwoordelijkheid voor nemen.

Wanneer je de narcist confronteert met zijn of haar afschuwelijk gedrag, creëer je dezelfde situatie. Het valse zelf van de narcist gaat dan over op automatische afbuiging en projectie. Dit is voor hen een noodzakelijk emotioneel overlevingsmechanisme.

Hij/zij zal dit gedrag onvermijdelijk aan jou toewijzen, met als gevolg dat:

  • Je gestraft wordt voor het uitdagen van zijn/haar valse zelf.
  • Je ervan beschuldigd wordt zelf de vreselijke persoon te zijn, die al deze onaanvaardbare zaken heeft gepleegd (of er op zijn minst de oorzaak van is geweest).

Narcistische ouders projecteren zichzelf op hun kinderen, narcistische bazen doen het met hun werknemers, en narcisten met hun liefdespartners.

Je hoeft een narcist niet te ‘kritiseren’ om dit te laten gebeuren, ieder intern pijnpunt kan voor hem/haar een springplank zijn naar projectie.

Narcisten geloven daarom ook echt hun verzonnen versies.

Besef goed dat het denkpatroon en de hersenbedrading van de narcist zo atypisch zijn, dat wanneer hij/zij een afbuiging gebruikt om interne verantwoordelijkheid te vermijden, dit voor de narcist werkelijkheid wordt.

Wanneer je dit alles begrijpt, zal je duidelijk zien dat de narcist tegen een spiegel spreekt.

De beschuldigingen van de narcist over je karakter en wat je ‘doet‘ zijn precies wat de narcist innerlijk van zichzelf vindt en/of hoe hij/zij hiermee omgaat en hiernaar handelt.

Dit kunnen onaanvaardbare of ongewenste eigenschappen, gebreken, gedachten, emoties, acties, en/of gevoelens zijn.

Het is dus een verdedigingsmechanisme.

Omdat de narcist niet/nauwelijks in staat is om aan zelfreflectie te doen, is projecteren het alternatief. Zo verschuiven ze de eigen verantwoordelijkheid naar de ander.

Projectie is een combinatie van misleiding en schuld afschuiven (blame shifting).

De narcist leidt je af van wat er echt aan de hand is en zorgt ervoor dat je op de één of andere manier de verantwoordelijkheid hiervoor neemt.

Maar eens je de narcist leert lezen in plaats van alles persoonlijk te nemen, zul je zien hoe waardevol, voor jouw leerproces, deze projecties zijn.

Ze onthullen namelijk wie ze zijn en wat ze doen.

Voorbeelden van narcistische projectie:

  • De narcist beschuldigt je van mogelijk overspel en ondervraagt je constant, wat je aan het doen was, met wie je was en wat er aan de hand is. De kans is zeer groot dat hij/zij zelf overspel pleegt.
  • De narcist zegt in het restaurant, “Die dikke kelner is waardeloos”. De narcist heeft zelf overgewicht.
  • Je geeft je grens aan en dus geef je de narcist niet wat hij/zij wil, de narcist vindt je egoïstisch.
  • De narcist beschuldigt je van liegen omdat de narcist zelf een pathologische leugenaar is.
  • Je narcistische zakenpartner zegt “Wat heb je eigenlijk de afgelopen zes maanden gedaan?” Je hebt het bedrijf de afgelopen zes maanden helemaal op je eentje gerund, terwijl je narcistische zakenpartner niets anders deed dan op het internet surfen en reizen.

Allemaal voorbeelden van externaliserend gedrag om, wat het ook is dat ze zelf niet onder ogen kunnen zien of niet leuk vinden aan zichzelf, op de ander te gaan projecteren.

Hoe bescherm je je hier tegen?

1. Identificeer je er vooral niet mee!

Denk eraan, de projectie gaat over hem/haar, niet over jou. Vaak zal het op jou gericht zijn. Soms gericht op iemand anders zoals de kelner in bovenstaand voorbeeld. Probeer geen reactie te geven. Probeer er vooral niet persoonlijk betrokken bij te raken.

Internaliseer de projectie niet als deze op jou gericht is. Maak het niet de jouwe. Als je het niet persoonlijk opvat, zal je de onthulling, die zich volledig buiten jou afspeelt, kunnen waarnemen. Aanschouw het hele plaatje want op dat moment onthult hij/zij belangrijke informatie over zichzelf.

2. Projecteer je eigen goede eigenschappen niet op de narcist

Dit is namelijk wat codependenten, empaten en people pleasers juist wél doen.

Ze projecteren hun eigen goedheid op de narcist. Die goedheid die er niet is en nooit zal zijn, maar ze heel graag wel willen zien.

3. Ken jezelf en wees assertief met je zelfbeeld

Als je jezelf goed kent en een goede dosis eigenliefde bezit, dan zal je je realiseren, dat het beeld dat de narcist je toeschuift helemaal niet bij je hoort.

Weet wie je bent. Ken jezelf en hou van jezelf!

Dan pas kun je waardig assertief zijn en in staat zijn de realiteit te herkennen, zodat de narcist niet weg kan komen met de projectie.

8 gedachtes over “Narcistische projectie herkennen en hanteren

  1. Lieve (helaas weet ik je naam niet) Stella Nova, Ik ben onlangs op je site terecht gekomen en heb me aangemeld om mailtjes van je te ontvangen. Ik wil je hiervoor graag bedanken, zo herkenbaar allemaal. Echt goed om te lezen allemaal. Je gaat het op een gegeven moment begrijpen. Heeft lang geduurd, maar het wordt steeds duidelijker. Nogmaals bedankt voor alle mailtjes en een heel gelukkig, mooi, warm Nieuwjaar. Lieve groetjes Monique

    Verzonden vanuit Outlook ________________________________

    Geliked door 1 persoon

    1. Dag Monique. Het doet me goed te lezen dat ik je kan helpen met mijn artikels! Dat is mijn missie, herkenning waarna het proces van heling kan beginnen. Het is een puzzel van duizenden stukjes die samen moeten vallen, dan zie je het plaatje. Ik ga met veel kracht en liefde verder om dit kenbaar en bespreekbaar te maken. Hou vol en blijf lezen! Ik wens jou ook een warm en liefdevol 2019 toe!

      Like

  2. Beste Stella,
    Fijn om te lezen en leerzaam.
    Ikzelf kom gelukkig na veel moeite tot inzichten.
    Een fout van mij was o.a het steeds verleggen van mijn grenzen en pleasen van de ander. De narcist.
    ik besef dat ongepast gedrag gewoon benoemd mag worden.

    Met vriendelijke groeten
    Jos

    Geliked door 1 persoon

  3. Herkenbaar die projectie. Doorverwezen naar een psycholoog voor PTSS klachten en burn-out. 2 vd 5 gesprekken gingen over mij. Mijn jeugd, opvoeding en relaties waarvan 1 met een narcist. De vorige keer twijfelde hij openlijk of ik wel een burn-out heb, hij denkt dat het somatisch is. Vandaag ging het over mijn karakter. Het zorgen en wegcijferen. Toen hij zei dat ik mezelf wel heel goed vind, zakte de grond onder me weg. 3 x gezegd de therapie te willen stoppen maar toch wist hij een afspraak te maken met me. Thuis doodmoe, leeg en twijfelend aan mezelf. Gelukkig heb ik een vriendin met ervaring die me wees op projectie. Ik heb een korte app gestuurd naar hem en de behandeling beëindigd. De herkenning komt, nu het helen nog. Vertrouwen terugvinden, allereerst in mezelf

    Like

  4. Mijn leven Graag blijf ik anoniem
    Ben nu een vrouw van bijna 70 begon als ongewenst kind ik had een narcistische tweelingzus.
    Heb daardoor schade opgelopen en later met psychische klachten in mijn eentje drie kinderen opgevoed. Niet ideaal en zeker niet zonder gevolgen voor mijn kinderen, toch heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen op latere leeftijd heb ik ze geholpen en gesteund ook al weet ik dat hun jeugd niet meer kan worden teruggedraaid ik heb de taak als moeder op jongere en latere leeftijd serieus genomen er was ook wel veel liefde van mijn kant naar ze toe, enfin mijn leven stond in de overlevingsstand maar ikzelf ben nooit een narcistische ouder voor ze geweest.
    Mijn dochter beschuldigd mij wel daarvan en dat richt bij mij schade aan ik word door haar vals beschuldigd. Ze projecteert en maakt haar eigen verhaal ik ga er eerlijk gezegd aan onderdoor.
    Je komt nooit dergelijke valse beschuldigingen van narcisme tegen, maar het bestaat ik ondervind het aan de lijve.
    Ik heb mij volledig voor mijn kinderen ingezet en zo goed en zo kwaad als mogelijk was heb ik getracht ze toch een betere jeugd dan mijzelf te geven, later heb mij voor mijn kleinkinderen ingezet omdat ik vond dat ze een goede oma verdienden . Ik vind het ook erg dat ik de tijd niet meer kon terugdraaien maar heb wel met al mijn liefde heel veel aandacht aan ze geschonken ,dat is mijn dochter allemaal vergeten en komt met het verleden uit de kast alsof ik een soort monster voor haar ben geweest, ze heeft mij beschuldigd van narcisme dat is nu haar verhaal , wat dus helemaal niet waar is. Mijn karakter is juist het omgekeerde ik zal nooit een ander bezeren ik neem altijd mijn verantwoordelijkheid en ik heb een dosis zelfinzicht en draag haar een goed hart toe. Ik voel ontzettend veel liefde en sta positief in het leven ik ben dankbaar voor de mensen in mijn leven , het is verschrikkelijk dat ik zo slecht wordt afgeschilderd. Waar gaat dit naartoe ik ben bijna 70 hoe ga ik dit nu nog plaatsen. Ik weet wel dat ik niet aan mijzelf ga twijfelen ik zie dat ze projecteert. Hiermee kan ik haar niet helpen.

    Like

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.