De échte betekenis achter de woorden van de narcist

De narcist lijkt in het prille begin heel emotioneel.

Wat hij tegen je zegt laat je smelten, geeft je het gevoel dat hij je soulmate is, dat hij precies hetzelfde voelt als jij.

Ik moet je teleurstellen want eigenlijk is de narcist gewoon op een sluwe manier bezig jou in te pakken met de fijnst beschreven emoties, die hij zelf nooit heeft ervaren zoals empathie, liefde en wederkerigheid.

De narcist is erg bedreven in het nabootsen van wat van hem verwacht wordt. Hij luistert goed naar hoe mensen écht deze emoties beleven en beschrijven.

Hij weet ondertussen precies wat potentiële prooien doet zwijmelen, wat hem zal doen scoren.

Er is gelukkig een hele efficiënte manier om erachter te komen of wat hij zegt gemeend is.

De taal van een *narcist ontcijfer je door beter naar zijn acties te luisteren dan naar zijn woorden.

Woordenboek van de narcist

Hieronder geef ik 9 voorbeelden van wat de narcist met veel emotie zal verkondigen én  vertaal ik het naar wat hij eigenlijk bedoelt.

1. Ik hou van jou!

Vertaling: Het geeft me een kick om je onder controle te houden. Je bent mijn bezit en ik kan mijn lievelingsspelletje, kat-en-muis met jou spelen. Je doet precies wat ik wil, en als ik mijn magische woorden bovenhaal, dan win ik altijd.

2. Sorry schat!

Vertaling: Ik heb genoten van wat ik zei, ik heb je ineen zien krimpen van de pijn, ik voel geen spijt, maar ik wil nu weer rust. Stop met huilen, en met deze ruzie. Voor nu is het even genoeg. Ik heb mijn voeding weer even gekregen.

3. Je bent overgevoelig!

Vertaling: Je bent precies zoals ik wil, je reacties op al mijn onzin en woordensoep is correct. Nu zorg ik ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen, want ik vind het heerlijk om te zien hoe je de schuld bij jezelf gaat zoeken. Zolang je deze niet bij mij legt, kan ik verder gaan met mijn geliefde manipulatie.

4. Je bent niet goed!

Vertaling: We gaan nog een trapje hoger, nu zeg ik dat er echt iets mis is met jou. Ik geniet van de twijfel die dit teweeg brengt in jouw ogen en in jou hoofd. Het is ook mijn intentie om je omgeving te voeden met deze opmerking. Alles moet jouw richting uitwijzen. Dat ik in feite de enige bent met zware issues, zal zo nooit boven water komen.

5. Je bent jaloers en controlerend!

Vertaling: Ik vind het heerlijk dat je zo into me bent. Dit is wat ik wil, je moet verslaafd worden, je moet niet zonder me kunnen, want dan kan ik nog meer met je spelen en weet ik zeker dat ik mijn speeltje nooit verlies.

6. Mijn ex was gek! (labiel, ziek, bipolair…)

Vertaling: Net als jou, heb ik al mijn exen vernietigd. En ik heb ervan genoten. Jullie zijn allemaal dezelfde, ik trek aan de koordjes en jullie bewegen. Ik smul van jullie reacties, conflicten en onzekerheid. Jij zal uiteindelijk ook eindigen in mijn galerij van gekke exen.

7. Alles moet altijd om jou draaien!

Vertaling: Alles moet om mij draaien, en hoe minder jij verlangt van mij, hoe meer ik krijg wat ik verdien, namelijk alle aandacht. Je mag niks eisen en niks wensen, hoe durf je. Voel je nu maar extra schuldig, komt me zeer goed uit. Want niks van wat jij verlangt zal ik ooit vervullen.

8. We kunnen toch gewoon een normaal contact hebben!

Vertaling: Je bent en blijft een prooi, of nu ben opgestapt of ik heb je gedumpt, je naam staat in mijn prooienboekje. Ik heb zoveel moeite gedaan om je te conditioneren, en net zoals als mijn andere exen zal ik je hooveren wanneer ik me verveel, even geen zin heb in de huidige prooi of zonder prooi zit.

9. Je zal nooit nog iemand vinden die beter is dan mij!

Vertaling: Ik hoop dat je nooit iemand vind die empatisch is, want dan ben ik je voorgoed kwijt, dan zal je pas beseffen dat ik je echt niets te bieden had. Je moet me gewoon blijven missen, want dan kan ik, als ik er zin in heb, met je spelen.

(*)Uiteraard kan de narcist ook een zij zijn.

2 gedachtes over “De échte betekenis achter de woorden van de narcist

  1. Wat een waarheid! Eindelijk kon ik erbij lachen. Bedankt voor al jullie info.Het heeft me naar mezelf gebracht en daar ben ik blij en dankbaar voor. Ik kan weer leven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.