De narcist a.k.a. Jekyll en Hyde

Dr. Jekyll en Mr Hyde

Deze namen hoor je heel vaak als slachtoffers praten over gewelddadige narcistische partners. Dat ze ‘twee kanten’ hebben. De lieve, aardige Dr. Jekyll en de duistere, gemene mister Hyde.

Toen je hem voor het eerst ontmoette, bombardeerde hij je met volledige aandacht. Hij verkondigde op allerlei manieren zijn onsterfelijke liefde voor jou. Huwelijk, baby’s en een lang, gelukkig leven samen.

Je denkt dat je de ware ontmoet hebt. Iemand die van je houdt, voor je zorgt en oud met je zal worden. Je vertrouwt hem en laat jezelf toe om kwetsbaar met hem te zijn. En dan… ontmoet je mister Hyde.

De eerste signalen

In het prille begin was het net kort genoeg om te denken: heb ik me dit ingebeeld?. En ook kort genoeg om het onacceptabel gedrag waar je getuige van was te minimaliseren. Vooral toen Dr. Jekyll zich uitputte in veelvuldige excuses. En bloemen voor jou kocht. Of je meenam naar een fancy restaurant om het goed te maken.

De romantische, geweldige persoon, slaat uit het niets ineens om naar een humeurig, agressief en dominant duister wezen. Dit gedrag kan uren aanhouden om dan plotseling weer over te gaan naar de lieverd waar je zoveel van houdt. En dan is het weer tijd voor wijn en rozen.

Je werd niet verliefd op die gewelddadige man. Je werd verliefd op een man die later gewelddadig tegen je werd. Er is een verschil. Het is een belangrijk onderscheid om te begrijpen.

Vanaf dat moment wordt het een heen en weer cyclus tussen deze twee persoonlijkheden. Je weet nooit welke je op een bepaald uur of dag zult krijgen. Het haalt je iedere keer opnieuw uit balans. Je loopt op eieren, nooit wetende wat ertoe zal leiden dat meneer Hyde naar buiten komt. Want wat je wel weet is dat je nooit meer die kant wilt zien.

Dus je probeert deze duistere persoonlijkheid met alle macht stil te houden. Maar wat je ook doet, mister Hyde zal terugkeren. En hij zal je telkens de schuld van het misbruik in je schoenen schuiven. Je zelfvertrouwen is als sneeuw voor de zon verdwenen.

De leuke, hartelijke persoon waar je verliefd op werd, wordt steeds moeilijker te vinden. Je weet dat hij er is. Maar het lijkt wel of hij verborgen/gevangen zit in die duistere, gemene mister Hyde.

En dit is namelijk precies de reden waarom we bij abusieve partners blijven. We zijn wanhopig op zoek naar de warmhartige Dr Jekyll. De kant die je zag toen jullie elkaar voor het eerst ontmoetten.

Eeuwige zoektocht

Nu spendeer je al je energie in een nutteloze zoektocht naar die ‘leuke kant’. De persoon op wie je verliefd geworden bent. Je doet er alles aan om mister Hyde te sussen, zodat Dr. Jekyll weer tevoorschijn komt en jou een speciale tijd kan schenken. Het wordt een verslaving, een hunkering naar dat ene moment dat jou doet zweven.

De waarheid is simpel: er zijn geen twee kanten aan gewelddadige mannen (of vrouwen). Ze zijn één en dezelfde persoon. Dit inzicht is de sleutel tot herstel.

Het is geen 2 voor de prijs van 1. De gemene Hyde zal NOOIT ophouden te bestaan. Je krijgt nooit alleen maar Dr. Jekyll. Hoezeer je het ook probeert of wenst.

De donkere, beschadigde man was geen ‘andere’ persoon. Hij was al die tijd je geliefde. De liefdevolle, romantische kant was gewoon een masker dat hij heeft leren dragen om dat feit te verbergen.

Hij weet precies wat hij tegen je moet zeggen, vooral nadat hij je (emotioneel en/of fysiek) pijn heeft gedaan. Hoe je te overtuigen dat hij twee kanten heeft. Hij zal zelfs zijn woede uiten over het afschuwelijke gedrag van mister Hyde. ‘Dat ben ik echt niet’, zal hij zeggen. Hij zal zijn verleden de schuld geven. Huilen van afschuw. Alles zal hij doen behalve de verantwoordelijkheid nemen voor Hyde’s acties.

Dus onthou. Ze zijn één en dezelfde. En de partner waar je van houdt is verantwoordelijk voor beide.

Kijk niet naar wat hij zegt, maar naar wat hij doet. De goede ‘kant’ is geweldig en zal alles zeggen wat je wilt horen. Vooral na een gewelddadige aflevering. Maar vergeet deze ‘kant’. Kijk naar wat hij doet. Liefde is een werkwoord en geen zelfstandig naamwoord. De echte persoon laat zien wie hij is, ongeacht wat hij zegt. Dat is het belangrijkste.

Vraag jezelf:

  • Behandelt hij me met respect?
  • Spreekt hij op dezelfde manier met anderen over mij?
  • Houdt hij van me door om mij en mijn welzijn te geven?
  • Is hij trots op me?
  • Is hij aardig voor me?

Jekyll is simpelweg Hyde

Je kan heel je leven besteden aan het rechtvaardigen van zijn ‘slechte kant’. Voor eeuwig hopen op die ‘goede kant’ om terug te keren en voorgoed te blijven. De beschadigde kant is gewoon zijn ware aard. Hij is één en dezelfde.

Hij is meneer Hyde, en draagt soms een Dr. Jekyll masker. Hij is verantwoordelijk voor zijn misbruik. Net zoals we allemaal verantwoordelijk zijn voor eigen acties. Hij kiest ervoor om die verantwoordelijkheid te ontlopen.

Aan jou om te kiezen wat je ermee doet.

Want Jekyll IS Hyde.

Bron: thriveglobal.com

2 gedachtes over “De narcist a.k.a. Jekyll en Hyde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.