Fred et Marie: kortfilm over narcistisch misbruik

Fred en Marie, een kortfilm over narcistisch misbruik, werd als onderdeel van een franstalige Belgische campagne tegen emotioneel geweld, in één weekend 65.000 keer bekeken.  Vier jaar later werd het filmpje al meer dan 3.000.000 keer bekeken.
Fred en Marie, is voor de buitenwereld helaas, nog te veel een karikatuur. Fred, is een schoft, en Marie, is té zwak en té lief.

Fred et Marie duurt 15 minuten, en geeft weer wat gedurende 5 jaar de invloed is van Fred op Marie. De invloed van een echtgenoot op zijn partner (of omgekeerd, want er moet worden gespecificeerd dat ook mannen het slachtoffer worden van emotioneel geweld)

In deze kortfilm worden de technieken van narcistische manipulatie op een dergelijke manier geënsceneerd dat ze duidelijk en leerzaam zijn voor ieder die met een vergelijkbare situatie geconfronteerd wordt. Het laat je zien hoe subtiel de narcist te werk gaat, achter de schermen van een ogenschijnlijk gelukkige thuis.

Hij/zij kronkelt als een slang, geluidloos en schijnbaar kalm op het slachtoffer af, met als doel beetje per beetje zijn/haar gif in jouw brein en lichaam op te stapelen. Ze maken je net niet dood, maar ziek genoeg om je te verzwakken, zodat je hun speelbal wordt.

Voor één op de acht koppels is dit realiteit en geen fictie.

Bekijk Fred et Marie (Engels ondertiteld)

Tweede deel Marie et Fred.

Als tweede luik werd Marie et Fred opgenomen. In deze kortfilm komt Marie in actie en wordt de hoovering van Fred onder de loep genomen. Boodschap van deze video is, dat het slachtoffer ZELF in actie moet schieten. De narcist verandert immers niet. Ook al is de hoovering nog zo overtuigend, het is slechts een tactiek om je weer in het narcistisch web van misbruik te ‘zuigen’.

Bekijk Marie et Fred (Engels ondertiteld)

Deze kortfilmpjes zijn heel waardevol in zowel herkenning als erkenning. Want narcistisch misbruik wordt nog te veel onderschat en geminimaliseerd.

Een gedachte over “Fred et Marie: kortfilm over narcistisch misbruik

  1. heel confronterend deze kortfilms, ik heb net een relatie beeindigd met een narcist, een manipulatieve, wraaklustige engerd, alles was mooi in het begin, alsof je je tweelingziel had ontmoet, mooie (valse) beloftes, achteraf bleek het een pathologische leugenaar, een bedrieger en natuurlijk nooit werd ook maar 1 belofte ingelost. ik woon helaas nog in zijn huis en heb nog een paar maanden om daaruit te vertrekken met mijn honden. ik heb met hem enorme manipulatie meegemaakt, emotionele, psychische , seksuele en fysieke mishandeling
    een monster

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.