De geijkte uitspraken van de narcist en wat ze betekenen

‘Wat grappig’

Sommige narcisten vinden het amusant wanneer hun partner voor zichzelf begint op te komen. Ze ervaren het aangeven van grenzen van hun vriend(in), echtgeno(o)(t)e als amusant.

Echter niet op een positieve manier, ze worden woedend als hun status in de relatie in twijfel wordt getrokken.

‘Ze zijn gewoon jaloers op mij’

Narcisten denken dat iedereen bewondering voor ze heeft en dat iedereen wil hebben wat ze hebben. Zowel uiterlijk als innerlijk.

Daarom is het niet ongebruikelijk om te horen dat, wanneer iemand hen echt niet mag omdat diegene hun gedrag verwerpt, ze hierop repliceren met ‘ze zijn gewoon jaloers op mij!’

De realiteit is dat de meeste narcisten extreem jaloers zijn op anderen. Ze zijn competitief ingesteld en zullen proberen het werk van een ander af te kraken of het te minimaliseren.

Waarom? Omdat ze erg onzeker en ontregeld zijn. Ze missen een stabiele kern. Daarom moeten ze elk bewijs vernietigen als er daadwerkelijk iemand is die beter is dan zij. (Denk aan de boze heks en Sneeuwwitje)

‘Jij bent het soort persoon dat… (er volgt een persoonlijkheids(d)evaluatie van deze persoon)’

Zo’n beoordeling kan zowel positief of negatief zijn. Maar dat is niet waar het om gaat. Mensen met normale grenzen, volwassenheid en sociale tact zouden nooit proberen de persoonlijkheid van een ander te analyseren en die persoon dan de analyse vertellen als ze ze amper kennen.

‘Ik heb dat nooit gezegd (gedaan)!’

Ze zijn meester in de geschiedenis te herschrijven! En het mag geen verrassing zijn, dit gebeurt volledig foutloos en het liefst door gaslighting toe te passen (Gaslighting is wanneer iemand je manipuleert door verwarring of onzekerheid te zaaien, de leugen tracht te veranderen in een andere realiteit).

Dit is een veel voorkomende, bedrieglijke strategie van de narcist.

‘Ik weet niet wat je in mij ziet’

Voordat je denkt dat dit wel heel kwetsbaar klinkt, als een narcist dit zegt gebeurd dit meestal om twee redenen:

  • Ze hebben op dat moment aandacht nodig. Omdat hun persoonlijkheidsstructuur zo fragiel labiel en gefragmenteerd is, hebben ze jou nodig (als voorraad) om even op adem te komen. Als deze vraag via tekst naar jou werd verzonden, dan is de kans zeer groot dat ze dit mogelijk tegelijkertijd naar 6 andere mensen gestuurd hebben. Zodra de aandacht hun narcistische energie aangevuld heeft gaat alles weer gewoon verder.
  • Ze ervaren een tijdelijke staat van verdriet (zoals ieder van ons zou doen) en met hun kwetsbare kern, zullen ze zich enorm inspannen om hun gemoedstoestand te reguleren. In dergelijke gevallen snakken ze naar hun voorraad.

‘Mensen voelen zich aangetrokken tot me, ze doen alles wat ik zeg! Ongelooflijk!’

De meeste narcisten zijn zich ervan bewust dat ze het natuurlijk vermogen hebben om mensen te manipuleren. Velen van hen zijn ‘goed’ in manipulatie en zorgen ervoor dat anderen precies doen wat ze willen.

Zulke uitspraken weerspiegelen één van de weinige keren dat de pathologische narcist perfect inzicht in zijn persoonlijkheid toont.

‘Je bent gek!’

Dit wordt meestal door partners gehoord als ze zich in de devaluatiefase bevinden (of erna). Ze zijn niet langer geïnteresseerd en zullen geen energie en moeite meer investeren. Het masker is afgevallen. De bedoeling van deze zin is uiteraard om je aan jezelf te laten twijfelen.

Hiervoor vallen ze je mentale competentie aan. Een persoon mét een gezond empathisch vermogen zou dit soort uitspraken nooit doen, deze hebben namelijk tot doel de partner psychologisch te vernietigen.

‘Je zorgt wel heel goed voor jezelf’

Deze opmerking wordt vaak op een gemene manier gebracht. De narcist vindt dan dat je teveel vertrouwen in jezelf hebt. Ze tolereren geen gelijke in een relatie. De narcist is altijd zeer uitdagend in zijn uitspraken en wensen, ook al leg je ze geen strobreed in de weg.

De hoeveelheid narcistische voeding die ze dagelijks nodig hebben is ondenkbaar. Vergeet een leven in vrede en harmonie als je een relatie hebt met iemand die deze aandoening heeft. Hun primaire tekorten vullen ze daarom aan door middel van sociale relaties.

Bronnen hiervoor zijn; vriendschap, relatie, hobby’s, werkvloer, familie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.