De ontelbare rode vlaggen van een narcist

Eerst en vooraal, luister altijd naar je (buik)gevoel of intuïtie.

Intuïtie is een moeilijk grijpbaar fenomeen. 

Je kan het niet beredeneren, het is er ineens, schijnbaar vanuit het niets.

Vaak wordt het door ratio gesust, maar achteraf realiseer je je altijd dat het een juiste signaal gaf.

De narcist kan een hij of zij zijn. Ik gebruik in de onderstaande tekst hij om de leesbaarheid te verhogen.

De narcist en zijn rode vlaggen

 • Hij geeft niets om jouw behoeftes, gevoelens, mening of verlangens. Hij lijkt het wél te doen, maar het is nep. Hij zal de informatie gretig opslaan om op het gepaste moment hier voordeel uit te slaan.
 • Alles draait altijd om hem. Hij is extreem egoïstisch en denkt in elke situatie alleen aan zichzelf. Een narcist ziet jou niet als een individu, maar als een object dat hem iets kan bieden.
 • Het woord compromis staat niet in zijn woordenboek. It’s his way or the highway’.
 • Hij zal weinig tot geen aandacht schenken aan jouw prestaties, hoe klein of groot ook.
 • De narcist is een parasiet die gretig gebruik maakt van wat je hem kunt bieden, zoals geld, seks, plezier, en onderdak. Je betaalt uiteindelijk voor bijna alles en zelf zal hij mondjesmaat iets bijdragen. De narcist houdt zijn geld voor zichzelf terwijl hij graag al het jouwe uitgeeft. (met uitzondering van de lovebombing fase, waar hij alle registers zal opentrekken)
 • Hij is warm en koud. Je voelt je continu verward door zijn humeur dat constant op en neer gaat.
 • In de beginfase van de relatie zal hij jou op handen dragen. Je bent het middelpunt van zijn wereld . Het lijkt erop dat hij massa’s tijd maakt om met je te praten en jou ‘speciaal’ te laten voelen. Eenmaal de devaluatie fase echter wordt ingezet, zal je ineens terechtkomen in een totaal andere wereld. Hij reageert nauwelijks of met lange tussenpauzes op je berichten, oproep of poging om met hem af te spreken. Hij zal het laten lijken alsof je hem verstikt of irriteert en zal je té behoeftig of aanhankelijk noemen.
 • Hij praat op een zeer negatieve manier over zijn ex(en). Zijn woordenschat is rauw en hij schroomt niet woorden als golddigger, teef, hoer, gekkin, en/of stalker te gebruiken
 • Je hebt eenmaal de lovebombing fase over is, het gevoel dat je op eieren loopt, het lukt je niet om een gezonde communicatie te voeren en dingen constructief uit te praten.
 • Hij zal er niet voor je zijn als je ziek bent of hem emotioneel nodig hebt. Op de momenten dat je hem het meeste nodig hebt, zal hij je laten stikken. Uiteraard zal hij je sussen met de nodige overtuigende smoesjes.
 • Hij is kampioen in het maken van legio beloftes maar zal er nooit ééntje nakomen.
 • Hij heeft geen zuiver doel of eerlijke ambitie en hecht geen waarde aan harde en correcte werkethiek. In plaats daarvan brengt hij zijn dagen door met jagen op prooien, die hij vervolgens leeg kan zuigen. Schaamte is hem onbekend.
 • Hij zal je isoleren van je familie en vrienden, bepalen met wie je praat, maar zal zich zelf alles permitteren wat jij wilt.
 • Als hem iets niet zint, zal hij ‘verdwijnen’, om vervolgens de stiltebehandeling toe te passen. Je zal menig maal totaal ontredderd en verward achterblijven.
 • Alle complimentjes en liefde die je in het begin voelde, vallen weg zodra hij doorheeft dat je binnen bent; tot over je oren verliefd en in totale overgave. Dit is het startsignaal voor de narcist om jou te gaan devalueren, bekritiseren en negeren.
 • Hij verveelt zich snel en heeft een onvoorspelbare levensstijl. Routine is een vies woord voor de narcist.
 • Hij stelt altijd alles uit. Er lopen massa’s nevenprojecten en hij vindt het lastig om het bij één job te houden. Veel narcisten zijn lui en geven er de voorkeur aan dat anderen zorg voor hen dragen.
 • De gemiddelde narcist is verslaafd aan porno en niet vies van betaalseks. Vrouwen/mannen worden slechts als een object gezien. .
 • Hij zal openlijk flirten voor je neus om je van streek te maken en een reactie uit te lokken. Vervolgens zal hij je als stikjaloers bestempelen als je hem hierover aanspreekt. Zelf is de narcist allesbehalve trouw.
 • Leugens worden verteld om de kleinste dingen. Zelfs wanneer de leugen geen nut lijkt te hebben. Alles in een relatie met de narcist kan gelogen of waarheid zijn.
 • De narcist is grote fan van drugs en/of alcohol. Het verdovend effect van deze genotsmiddelen wordt misbruikt om zijn diepe interne lijden te verzachten.
 • Een narcist heeft geen moreel kompas. Omdat hij zich beter voelt dan de rest zal hij zichzelf privileges toestaan en gedrag vertonen wat voor de buitenwereld ongepast en afstotelijk is.
 • Hij zal zich aardig tegenover jou gedragen in de buitenwereld, en charmant zijn voor alle mensen in jullie aanwezigheid, maar eenmaal achter gesloten deuren behandelt hij jou als een stuk vuil.
 • De narcist is eigenlijk heel onzeker, maar zal overdreven zelfverzekerd handelen.
 • Hij zal zelden of nooit de schuld op zich nemen, enige zelfreflectie is hem vreemd.
 • Hij zal je over zijn slechte jeugd vertellen in de hoop dat je zijn gedrag hiermee zal rechtvaardigen. Hij verwacht veel inlevingsvermogen van jou maar zelf heeft hij geen empathie.
 • De narcist gunt jou geen hoofdrol bij speciale gelegenheden, zoals je verjaardag of een gelegenheid waar jij in de bloemetjes wordt gezet.
 • Hij verwacht ten alle tijde dat je je onderdanig en gewillig opstelt. Als je toch besluit je mening te ventileren en voor jezelf opkomt, zal hij woedend worden, en jou hiervoor straffen.
 • De narcist is emotioneel onvolwassen gebleven. Omgaan met de narcist is als omgaan met een kind.
 • Hij zal je manipuleren op elk vlak, fysiek, seksueel, financieel of emotioneel.
 • Hij heeft nul respect voor de wet of regels. Is niet van plan om zich te houden aan de maatschappelijke normen en waarden.
 • Hij vraagt, jij draait! Je bent zijn ‘puppet on a string‘.
 • Je loopt constant op eieren en probeert hem op alle manieren te behagen, maar niets zal ooit goed genoeg zijn.
 • Let goed op hoe hij over anderen praat, zelden zal je meelevende of positieve woorden over iemand horen.
 • De duistere demonische energie die je begint te zien, is zijn ware zelf. De narcist is niet in staat om dat lang te verbergen. De persoon die je zag tijdens de lovebombing, is een act.
 • Hij zal het niet laten jou aan te spreken over dingen die niet in zijn verhaal passen, maar zodra jij iets over hem zegt (zelfs als het gerechtvaardigd en waarheidsgetrouw is), breekt de hel los.
 • Op een dag zal je beseffen dat jij de enige bent, die oprechte inspanningen levert om de relatie te laten werken. Het enige wat de narcist doet is nemen, nemen, en nog eens nemen.
 • Hij gebruikt social media als zijn roofzuchtige speeltuin om nieuwe voorraad te traceren.
 • Hij is werkelijk een meester manipulator. Hij weet exact op welke knop hij moet drukken om je weer in te palmen . Hij ontleed zijn slachtoffers zeer nauwkeurig. Legt al je sterke en zwakke punten onder een vergrootglas, en is vooral op zoek naar je onzekerheden en kwetsbaarheden. Dit zal dan op een gepaste tijdstip tegen je gebruikt worden.
 • Het maakt niet uit hoe aardig en goed je was, uiteindelijk zal je toch aan de kant gezet worden als je het doel niet meer dient. Hij zal verdergaan alsof je nooit hebt bestaan. Je zal verwoest achterblijven als je probeert te begrijpen wat er allemaal is gebeurd. Of jij nu de relatie stopzet of hij jou dumpt. Voor de narcist is iedereen een middel om een ​​doel te bereiken!

Let wel, niet iedere narcist is identiek. Sommige zijn openlijk terwijl anderen verborgen zijn, maar ze delen allemaal dezelfde vergelijkbare kenmerken en volgen hetzelfde relatiepatroon met iedereen – idealiseren, devalueren en negeren.

Je zal nooit gelukkig worden in deze relatie, omdat het eenvoudig geen relatie is.

Het is een eenzijdige, giftige, beledigende, egoïstische dictatuur.

De narcist zal namelijk nooit erkennen dat er met hem iets mis is. Dat hij in staat is om fouten te maken. Het is juist een kenmerk van de narcist dat alle fouten buiten zichzelf worden gezocht. De partner krijgt dus de zware last om die verantwoordelijkheid te dragen.

Een narcist kan niets zonder het slachtoffer. Als jij het spel stopt en niet meer meespeelt, dan wordt het narcistisch patroon doorbroken.

Jij bent tenslotte niets meer en niets minder dan een energie leverancier voor de narcist.

2 gedachtes over “De ontelbare rode vlaggen van een narcist

 1. Wat herkenbaar, alles wat ik hier lees herken ik helaas maar al te goed. En tegelijkertijd, wat confronterend ook. Om steeds weer een bevestiging te krijgen dat ik te maken had met een narcistische relatie. Steeds meer ging ik merken hoe nep alles was wat ze zei of deed, hoe gevoelloos en wreed ze was. Dat blijkt nog steeds aangezien ze niet stopt met leugens verspreiden over mij bij mensen uit mijn omgeving en op internet. Ze probeert het bij iedereen. Ik word van van alles beschuldigd maar gelukkig geloven mijn familie en vrienden haar niet, en krijg ik veel steun van hen. Nu anderhalf jaar verder, begin ik weer te genieten van het leven, kan ik er soms zelfs ook al om lachen als ze weer eens probeert mensen op haar hand te krijgen, maar wat was het een strijd. En nog soms. Harde les, maar wat heb ik er veel van geleerd, nooit, maar dan ook nooit meer zal ik nog iets geloven van wat zij zegt in haar eeuwige slachtofferrol. En dat voelt heel fijn, bevrijd!

  Geliked door 1 persoon

 2. Nog erger een verdoken narcist . En als je daar een dochter mee hebt!
  Ze is voor hem handelswaar en de perfecte tool om macht over je te hebben , je te blijven pesten, treiteren en boycotten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.